Vi använder oss av kakor (cookies) på fi.se för värdefulla funktioner som inte skulle fungera utan dem, och för statistik. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om de kakor vi använder och hur du hanterar dem.

Börsbolag ska föra en förteckning, loggbok, över personer som är anställda eller har uppdrag för bolaget och som har tillgång till insiderinformation som rör bolaget. Dit hör insynspersoner, men även andra personer som har insiderinformation utan att uppfylla kravet på insynsställning.

I loggboken ska anges:

  • skäl till att personen finns med
  • datum då personen fick tillgång till informationen (Finansinspektionen rekommenderar även att klockslaget noteras) och
  • när förteckningen senast uppdaterades.

Personer som tas upp i loggboken ska samtidigt och skriftligen underrättas av bolaget om vad det innebär.

Loggboken ska uppdateras och sparas i minst fem år från det datum då den upprättats eller fem år från det datum då den uppdaterats.


Om reglerna inte följs tas en avgift ut

FI tar ut en avgift av bolag som inte följer reglerna om loggbok. Avgift tas även ut av bolag som inte skickar loggboken till FI vid begäran.

Avgiften är på mellan 0,005 och 0,01 procent av bolagets noterade marknadsvärde vid utgången av månaden före beslutet, dock lägst
15 000 och högst 1 000 000 kronor.

Avgiften är 15 000 kronor om bolaget inte inom föreskriven tid skriftligen underrättat personen som tagits upp i loggboken.

Kontakt

  • Handelstillsyn

    Telefontid vard. 09.00–11.30 och 13.00–14.30
    Tfn:  08-408 981 44
    This is a mailto link

Prenumerera på FI:s förslag till nya regler

FI skickar alltid förslag till nya föreskrifter på remiss. De publiceras också på FI:s webbplats. Prenumerera så får du ett mejl varje gång det kommer ett nytt förslag.

Läs mer

 
xltw%tzEJ%s%umupn%tHSpu4(ulr(%vtww(opwl(opyyl(%stol({å(qt6%sp(xpo(otr.lx{Fmzo%yHs%t%t{E77%w%w%w6qt6%sp7]prwp}7Mz}%smzwlr7Wzrrmzv7xltw%tzEmz}%smzwlrKqt6%spmz}%smzwlrKqt6%spxltw%tzEqtyly%sty%s{pv%ttzypyKqt6%spqtyly%sty%s{pv%ttzypyKqt6%sp