Vi använder oss av kakor (cookies) på fi.se för värdefulla funktioner som inte skulle fungera utan dem, och för statistik. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om de kakor vi använder och hur du hanterar dem.

2016-03-10

FI har tillsammans med Ekobrottsmyndigheten gjort en rapport om olika sätt att tvätta pengar genom upplägg med osanna fakturor, en metod som döljer stora brottsvinster i det finansiella systemet.

Rapporten bygger på en analys av riskerna med penningöverföring, valutaväxling och kontanthantering inom ekonomisk brottslighet.

Penningtvätt genom upplägg med osanna fakturor görs för att dölja de bokförings- och skattebrott som blir resultatet av obeskattade uttag ur företag.

Metoden bygger på att tillgångar skiktas genom det finansiella systemet för att slutligen omvandlas till kontanter. Dessa kontanter används sedan ofta till att avlöna svart arbetskraft.

Brottsbekämpande myndigheter har i flera år pekat på en stark koppling mellan osanna fakturor och grov organiserad brottslighet.

Läs mer
Dokument Extern länk
xltw%tzEJ%s%umupn%tHSpu4(ulr(%vtww(opwl(opyyl(%stol({å(qt6%sp(xpo(otr.lx{Fmzo%yHs%t%t{E77%w%w%w6qt6%sp7_tww%s%yy7]l{{z}%tp}7Wt%s%tly7`{{wlrr5xpo5z%slyyl5qlv%t%u}z}7xltw%tzEqtyly%sty%s{pv%ttzypyKqt6%spqtyly%sty%s{pv%ttzypyKqt6%sp