Nyheter Bank

Här listar vi nyheter som handlar om bankområdet.

2014

FI avser införa undantag för säkerställda obligationer

2014-12-29 | EBA Nyheter Bank

Europeiska bankmyndigheten (Eba) har yttrat sig över danska Finanstilsynets beslut att genomföra ett undantag från en del av reglerna i artikel 129.1c i EU:s kapitaltäckningsförordning (CRR). Finansinspektionen kommer att införa samma undantag för svenska företag.

EU-riktlinjer om betydande kreditrisköverföring

2014-12-19 | EBA Nyheter Bank

Det har införts nya riktlinjer om betydande kreditrisköverföring enligt artiklarna 243 och 244 i förordning (EU) nr 575/2013 (tillsynsförordningen). Riktlinjerna handlar om kreditrisköverföring vid värdepapperingseringstransaktioner och riktar sig både till kreditinstitut och till behöriga myndigheter.

EU-riktlinjer om diskontering av rörlig ersättning

2014-12-18 | EBA Nyheter Bank

Möjligheten att diskontera rörlig ersättning är inte införd i Sverige. Därför är inte heller EU:s riktlinjer om diskontering av rörlig ersättning tillämpliga här.

FI:s metoder för bedömning av enskilda risktyper inom pelare 2

Finansinspektionen beskriver i en promemoria vilka metoder som FI har för avsikt att använda för att beräkna kapitalkravet för tre viktiga risktyper inom ramen för pelare 2.

Beslut om kontracykliskt buffertvärde

FI ska enligt lagen (2014:966) om kapitalbuffertar för varje kvartal fastställa ett kontracykliskt buffertriktvärde och ett kontracykliskt buffertvärde.

Bruttosoliditetskrav för svenska banker

FI anser att ett bruttosoliditetskrav kan fylla en viktig funktion för att upprätthålla den finansiella stabiliteten i Sverige som en säkerhetsspärr som sätter ett golv för hur lågt kapitalkravet kan falla relativt bankernas bruttotillgångar.

EU-riktlinjer om upplysningar av intecknade och icke intecknade tillgångar

2014-12-05 | EBA Nyheter Bank

Den 27 december 2014 införs nya riktlinjer i EU om redovisningen av intecknade och icke intecknade tillgångar.

Kapitalkrav för banker, tredje kvartalet

FI offentliggör i dag kapitalkraven för de tio största svenska bankerna och kreditinstituten vid utgången av det tredje kvartalet 2014.

EU-riktlinjer för kreditinstitutens finansieringsplaner

2014-11-25 | EBA Nyheter Bank

Den 30 september 2015 införs nya riktlinjer om harmoniserade definitioner och mallar för de finansieringsplaner som kreditinstitut ska lämna till Finansinspektionen.

Förslag om faktablad för paketerade investerings- och försäkringsprodukter

2014-11-18 | Eiopa Esma EBA

Den gemensamma kommittén (Joint Committee) för de europeiska tillsynsmyndigheterna (Eba, Esma och Eiopa) har publicerat ett diskussionsunderlag om faktablad riktade till konsumenter för paketerade försäkrings- och investeringsprodukter.