Nyheter Försäkring

Här listar vi nyheter som handlar om försäkringsområdet.

2016

Lägesrapport: bättre information om flytträtt för pensionsförsäkringar

I januari i år infördes en ny branschrekommendation som ska ge pensionssparare bättre information om flytträtt. FI konstaterar att införandet av rekommendationen i branschen kärvar på några ställen. Vissa företag har ännu inte börjat följa den. Bland de övriga fattas ibland en viktig punkt i flyttfaktabladen – redovisning av löpande avgiftsuttag i kronor.

Diskussionsunderlag om dataanvändning (big data)

2016-12-19 | Eiopa Esma Nyheter

Den gemensamma kommittén (Joint Committee) för de europeiska tillsynsmyndigheterna (Eba, Esma och Eiopa) har publicerat ett diskussionsunderlag om datanvändning (big data) inom finansbranschen.

Kompletterande tillsynsrapportering för liv- och skadeförsäkringsbolag

Under testfliken i systemet periodisk inrapportering via webb finns nu följande blanketter tillgängliga för granskning:

Eiopa ser över solvenskapitalkravet enligt standardformeln

2016-12-16 | Eiopa Nyheter Solvens 2

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten, Eiopa, har publicerat en remiss med anledning av att myndigheten nästa år kommer att göra en översyn av solvenskapitalkravet enligt standardformeln för kapitalkravsberäkningen under Solvens 2.

Svenska livförsäkringsföretag klarar europeiskt stresstest

Europeiska tillsynsmyndigheten för försäkringsföretag och tjänstepensionsinstitut, Eiopa, har genomfört stresstester av europeiska försäkringsföretag för att pröva deras motståndskraft. Från Sverige deltog livförsäkringsföretag, motsvarande tre fjärdedelar av den svenska försäkringsmarknaden.

Finansinspektionens fortsatta arbete med trafikljusmodellen och tillsynen över tjänstepensionsverksamhet

2016-12-15 | Nyheter Försäkring

Trafikljusmodellen är ett viktigt verktyg i FI:s tillsyn över försäkringssektorn. Ett förslag till ny utformning av modellen särskilt anpassad för tjänstepensionsföretag skickades på remiss i oktober.

Automatiserad rådgivning

Utveckling och innovation på finansmarknaden är i grunden positiv. Det ger företagen större möjligheter att utveckla mer kundanpassade produkter och tjänster. Därmed får konsumenter enklare att utföra olika tjänster på finansmarknaden. Samtidigt medför den snabba utvecklingen både utmaningar och risker för konsumenterna.

Rapportering med transaktionsfil i Periodisk inrapportering via webb

Rapportering med transaktionsfil kan göras för nationella blanketter som ett alternativ till att manuellt mata in siffror i det grafiska gränssnittet.

Cosa Försäkrings tillstånd återkallas

Finansinspektionen (FI) återkallar tillståndet att driva försäkringsrörelse för Cosa Försäkrings AB i likvidation.