Nyheter Försäkring

Här listar vi nyheter som handlar om försäkringsområdet.

2021

Remissvar: Sveriges säkerhet – behov av starkare skydd för nätverks- och informationssystem

Finansinspektionen tillstyrker i allt väsentligt förslagen i det slutbetänkande som Cybersäkerhetsutredningen överlämnat. FI anser dock att verksamhetsutövare ska samråda med den ansvariga tillsynsmyndigheten.

Undersökning om styrdokument i tjänstepensionsföreningar

Finansinspektionen har avslutat en enkätundersökning av sju omvandlade tjänstepensionsföreningar för att granska hur de uppfyller vissa krav på styrdokument enligt den nya tjänstepensionsregleringen.

Uppföljning av de nya reglerna om försäkringsdistribution för försäkringsföretag

Finansinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att redovisa de effekter som de nya reglerna om försäkringsdistribution hittills har haft.

Provisioner: Vissa förbättringar – men stora intressekonflikter finns kvar

Provisionsintäkterna vid investeringsrådgivning har minskat och bolagen betalar inte längre ut så kallade up front-provisioner till distributörer. Färre bolag säljer också strukturerade produkter, samtidigt som fler konsumenter köper indexfonder. Däremot finns många intressekonflikter kvar, särskilt kring fondprovisioner. Det är några av Finansinspektionens slutsatser efter att ha utvärderat effekterna av de nya reglerna om provisioner på försäkrings- och värdepappersmarknaden.

Uppföljning av de nya reglerna om provision och oberoende rådgivning

Sedan 2018 gäller nya och utökade krav på värdepappersinstitut och försäkringsförmedlare som tar emot provisioner eller tillhandahåller oberoende rådgivning eller rådgivning grundad på opartisk och personlig analys. För att studera effekter av de nya reglerna har Finansinspektionen kartlagt hur värdepappersinstitut och försäkringsförmedlare hanterar provisioner som de tar emot i samband med rådgivning.

Europeiska försäkringsföretag motståndskraftiga enligt stresstest

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) har publicerat resultaten av årets stresstest av europeiska försäkringsgrupper. Resultaten visar på god motståndskraft men också ofta beroende av övergångsbestämmelser som kommer att fasas ut till år 2032. Från svenskt håll deltog Nordea Liv Försäkringsgrupp och Skandia Försäkringsgrupp.

Ny eurokurs för försäkringsrapportering

FI har publicerat en ny växelkurs för euron för att räkna om belopp som anges i euro i författningar som gäller på försäkringsområdet. Den nya eurokursen gäller från och med 31 december 2021.

FI har beslutat om ändringar i två föreskrifter

FI:s styrelse har fattat beslut om ändringar i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2017:11) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism och Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2002:11) om skyldighet att elektroniskt lämna uppgifter om handel med vissa finansiella instrument.

Erik Thedéen: Kryptotillgångar i dag och i framtiden

”I grund och botten handlar detta om energieffektivisering. Energi är en bristvara och därför lägger samhället stora resurser på att effektivisera energianvändningen inom alla sektorer. Samma diskussion måste vi kunna ha om kryptotillgångar.”

Uppdateringar i rapportering enligt penningtvättslagen

Några nya frågeställningar har tillkommit i rapporteringen för penningtvätt.