Finansinspektör - Alexi

Hon gör skillnad på riktigt – varje dag. Finansinspektören Alexi Andersson är med och skapar och upprätthåller schyssta spelregler på finansmarknaden.

Porträtt: Alexi Andersson

Vill du jobba i finansbranschen med kunniga och engagerade kollegor, och samtidigt bidra till samhället? Då är det Finansinspektionen du ska blicka mot. Det menar finansinspektören Alexi Andersson som trivs utmärkt på sin arbetsplats.

– Det ger en helt unik inblick i finansbranschen som du inte kan få någon annanstans i Sverige. Här får du fantastiska möjligheter att lära dig nya saker. Att vi dessutom finns till för att skydda våra konsumenter och verkligen gör skillnad för dem – det är en stark drivkraft för mig.

Spelregler för försäkringsbolag

Alexis jobb går bland annat ut på att se till att försäkringsbolag följer de spelregler som hon är med och utformar, och att de har en verksamhet som inte åsidosätter konsumenternas intresse. På så sätt bidrar hon till att finansiella kriser förebyggs samtidigt som hon ser till kundernas bästa. Hon jobbar även förebyggande och informerar om nya regelverk på bolag runt om i Sverige.

– Vi har rollen som tillsynsansvariga, men agerar även rådgivande. Vi har till exempel europeiska myndigheter som ställer frågor om tolkning av regelverk i Sverige och då hjälper jag till att svara på dem, säger Alexi och fortsätter:

– Det känns riktigt bra att vi arbetar med spännande och komplexa frågor, som i grunden bidrar till något bättre. Just att vi kollegor samarbetar kring detta är en kul och naturlig del av det dagliga arbetet och det bidrar dessutom till en sammansvetsad kultur.

Stora möjligheter att utvecklas

På FI händer det ständigt nya saker, det gör att det finns en stor möjlighet för mig att utvecklas, menar Alexi.

– Jag känner mig verkligen hemma på försäkringsområdet, och som det ser ut kommer jag att fortsätta fördjupa mig i det.

Utöver jobbet erbjuder FI även aktiviteter som fotoutställningar, körsång och fotbollsmatcher som skapar sammanhållning.

– Jag har till exempel varit styrelseordförande i kamratföreningen som ordnar aktiviteter och fester, det tyckte jag var väldigt kul. Det är enkelt att hitta kollegor som man kan dela sina intressen med här på FI.

Senast granskad: 2021-06-11
Laddar sidan