Nyheter

Här hittar du alla nyheter från FI.

2020

Taxonomi 3.0 – steg 1 publicerad

2020-12-29 | EBA Nyheter Rapportering

Europeiska bankmyndigheten, EBA, har publicerat det första steget i den nya XBRL-taxonomin: version 3.0.

FI tillämpar riktlinjer för resultatbaserade avgifter för fonder

2020-12-22 | Fond Esma Nyheter

FI har meddelat Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att FI avser att delvis följa Esmas riktlinjer för resultatbaserade avgifter för fonder.

Ändringar i marknadsmissbruksreglerna från den 1 januari 2021

Den 1 januari 2021 kommer vissa ändringar av marknadsmissbruksförordningen (Mar) att träda i kraft. Ändringarna är föranledda av förordningen att främja handelsplatser för små och medelstora företag (SMEGM-förordningen) och handlar bland annat om insiderförteckningar och likviditetsavtal.

Nya rutiner för ökad öppenhet

2020-12-21 | Nyheter Om FI Marknad

Från och med 1 januari 2021 kommer FI att införa nya rutiner för hur vi informerar om påbörjade och avslutade tillsynsundersökningar.

Brexitguide för konsumenter med brittiska försäkringar

2020-12-21 | Brexit Eiopa Nyheter

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) har tagit fram en brexitguide som riktar sig till den som har en liv- eller pensionsförsäkring i Storbritannien. Syftet är att öka konsumenternas kunskap om hur sådana försäkringar kan påverkas av brexit.

Finansiella företag ska vara återhållsamma med utdelningar till och med september 2021

I ljuset av den ekonomiska osäkerhet som den pågående coronapandemin medför förväntar sig FI att bankerna inklusive kreditinstitut och andra finansiella företag som försäkringsbolag ska vara återhållsamma med aktieutdelning och aktieåterköp fram till den 30 september 2021. Summan av utdelning och återköp i bankerna under denna tid ska därför inte överstiga 25 procent av det sammanlagda nettoresultatet för de två räkenskapsåren 2019−2020.

EU-samråd om algoritmisk handel

2020-12-18 | Esma Nyheter Mifid

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) genomför ett offentligt samråd om förslag till ändringar i Mifid 2 för algoritmisk handel, inklusive högfrekvenshandel, så kallad HFT.

Finansinspektionen integrerar FI:s prospektwebb med Esmas it-system

2020-12-18 | Prospekt Esma Nyheter

Den 30 November integrerades FI:s prospektwebb med Esmas it-system, Prospectus III.

Eiopa publicerar förslag på förändringar i Solvens 2

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) har publicerat det förslag över förändringar i Solvens 2-regelverket som de har lämnat till Europeiska kommissionen. Förslaget avser att hålla regelverket aktuellt genom att introducera en balanserad uppdatering för att bättre spegla ekonomiska förhållande och komplettera verktygslådan för tillsyn.

FI tillämpar uppdaterade riktlinjer för kreditinstituts rapportering av finansieringsplaner

2020-12-17 | EBA Nyheter Rapportering

FI har underrättat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att vi avser att tillämpa EBA:s uppdaterade riktlinjer (EBA/GL/2019/05) om harmoniserade definitioner och rapporteringsmallar för de finansieringsplaner som kreditinstitut ska rapportera till Finansinspektionen en gång per år.

Planerat underhåll av TRS 2-systemet i början av januari 2021 i samband med brexit

2020-12-17 | Brexit Esma Nyheter

Med anledning av brexit, Storbritanniens utträde ur EU, kommer Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att ha ett underhållsfönster från och med den 31 december 2020 till och med, preliminärt, den 7 januari 2021.

Möjligt att skjuta upp enhetlig elektronisk rapportering

EU har beslutat att ge medlemsländerna möjlighet att skjuta upp tillämpningen av kravet på enhetlig elektronisk rapportering ett år.

Handelsdagar 2021

FI har uppdaterat sin förteckning över handelsdagar med de uppgifter som gäller för 2021.

Uppdaterad konsekvensanalys om reviderade Baselregler

Europeiska Bankmyndigheten (EBA) har publicerat en uppdaterad analys av vilka konsekvenser slutförandet av Basel 3-regelverket kan få för banker när det införs i EU.

Ändrade regler på grund av EU:s bankpaket

Finansinspektionen gör ändringar i ett antal föreskrifter för att anpassa dem till EU:s så kallade bankpaket.

USA:s centralbank går med i NGFS

FI välkomnar att Federal Reserve nu ansluter till det gröna nätverket Network for Greening the Financial System (NGFS), som i dag fyller tre år.

Ny nationell anpassning av valideringsregler

Finansinspektionen har gjort ytterligare anpassningar till ett antal valideringsregler.

Påminnelse om vad som gäller vid en avtalslös brexit

2020-12-14 | Brexit Nyheter Marknad

FI reder ut vad som gäller för det fall övergångstiden skulle löpa ut utan att ett avtal mellan EU och Storbritannien som reglerar frågorna har trätt i kraft.

Hushållens ekonomi och finansiella förmåga 2020

Ensamstående med barn har fortfarande en svårare ekonomisk situation jämfört med andra hushåll. När FI mäter hushållens finansiella förmåga har den förbättrats inom nästan alla områden jämfört med tidigare undersökningar.

Your Europe, en ny EU-portal

2020-12-14 | Nyheter Om FI Marknad

Nu tas det första steget mot en gemensam digital ingång till Europa. Den nya EU-portalen Your Europe ska underlätta för privatpersoner och företagare att hitta information och utföra ärenden digitalt inom hela EU.

Protokoll från Finansiella stabilitetsrådets möte 4 december

Nu finns protokollet från Finansiella stabilitetsrådets möte den 4 december.

Uppdaterade valideringsregler från EBA

2020-12-11 | EBA Nyheter Rapportering

Europeiska bankmyndigheten, Eba, har publicerat en uppdaterad lista med valideringsregler.

Avbrott för sökfunktioner på fi.se i eftermiddag

2020-12-08 | Nyheter

I dag tisdag den 8 december mellan kl. 14 och kl. 17 kommer vi att genomföra ett tekniskt underhåll som påverkar webbplatsens sökfunktioner.

Elektronisk rapportering av års- och koncernredovisningar: testerna har gått bra

Majoriteten av distributörerna har under vecka 49 testat det maskinella flödet i vår testmiljö för rapportering med ett lyckat resultat.

Nya regler om hållbarhetsrapportering

Med start i mars nästa år kommer nya regler om hållbarhetsrapportering på värdepappersmarknaden att stegvis börja gälla. FI vill uppmana företag som berörs att redan nu börja förbereda sig.

EBA-rapport om hur företagen införlivat regler om produktgodkännande

Europeiska bankmyndigheten (EBA) har publicerat en rapport om hur företag i Europa införlivat de gemensamma reglerna om produktgodkännande när det gäller bankprodukter som är riktade till konsumenter. I rapporten tar EBA upp goda exempel som företag kan använda som förebilder för sitt arbete.

EBA återinför riktlinjer om moratorium

Europeiska Bankmyndigheten (EBA) har den 2 december meddelat att EBA:s riktlinjer om moratorium återinförs. Riktlinjerna har justerats med vissa begränsningar för att minska risken att institut bygger upp balanser med problemlån utan att dessa identifieras korrekt. FI avser att följa EBA:s riktlinjer.

Möjlighet att testrapportera enligt Eiopa DPM 2.5.0

Det är nu möjligt att testrapportera enligt Eiopas DPM 2.5.0 i systemet Periodisk inrapportering via webb. Testrapportering görs i testfliken.

Euclid – utökad kontroll av inrapporteringen

FI kommer att fokusera på ett antal tematiska kontroller i syfte att säkerställa att rapportering på dessa områden överensstämmer med gällande regelverk.