Nya bolån ska amorteras ned till 50 procent av bostadens värde från och med den 1 juni 2016. Amorteringskravet ska gälla för alla nya lån, som lämnas med en bostad som säkerhet.
Omvärdering av bostaden får göras vart femte år. De som utökar befintliga bolån efter den 1 juni till en belåningsgrad som överstiger 50 procent, kan ges möjlighet att amortera tilläggslånet på tio år. Reglerna gäller alla banker och kreditmarknadsföretag från och med den 1 juni 2016.
Finansinspektionen (FI) ansvarar för makrotillsynen. I linje med uppdraget anser FI att det finns ett behov av amorteringskrav i Sverige. Ett amorteringskrav dämpar skuldsättningen. Lägre skuldsättning ökar hushållens motståndskraft mot störningar och minskar risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden.
Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska därför amorteras med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent.
Om man har befintliga bolån som tagits innan den 1 juni i år, kan tilläggslån antingen betalas av enligt grundregeln eller på tio år. Möjligheten att amortera ett tilläggslån på tio år har tillkommit för att undvika tröskeleffekter för dem som har befintliga bolån och därmed inte omfattas av amorteringskravet.
Om avtal om köp eller byggnation av bostad ingåtts innan 1 juni, omfattas inte lån som därefter tas för att finansiera köpet eller byggnationen av amorteringskravet.
Reglerna gäller endast nya bolån. Kravet gäller inte om man bara vill byta bank.
Föreskrifter om amorteringskrav har i dag skickats till regeringen för godkännande. Föreskrifterna ska börja gälla den 1 juni 2016.
Klockan 10.00 i dag håller FI en pressträff. På plats finns generaldirektör Erik Thedéen och chefsjurist Per Håkansson. Pressträffen hålls i FI:s lokaler på Brunnsgatan 3 i Stockholm.