Gymnasieelever i hela landet utbildas i privatekonomi

Under veckan utbildas minst 2 150 elever i hela landet i privatekonomi. Det sker inom ramen för Finansinspektionens nätverk Gilla din ekonomi under den internationella temaveckan Global Money Week, som i år för första gången innehåller en tävling i privatekonomi för svenska gymnasieelever.

Tävlingen, Money Week Challenge, arrangeras av Finansinspektionen tillsammans med Ung Privatekonomi, Ung Ekonomi, Sveriges Elevkårer och Kungliga Myntkabinettet. Syftet är att uppmärksamma vikten av kunskaper om privatekonomi.

– Vi är otroligt glada att kunna lansera detta nya initiativ där elever och lärare får delta och lära sig mer om privatekonomi och sparande, säger Therése Wieselqvist Ekman, projektledare på Finansinspektionen.

Med start i dag, måndag, kommer gymnasieeleverna i Money Week Challenge att få utbildning i privatekonomi. Utmaningen i tävlingen är att hitta den bästa idén för att få Sveriges ungdomar att spara. Vinnarna utses på fredag av en expertjury.

– Utbildningen av gymnasieelever kommer att ske på 24 orter runt om i landet. Vi hoppas att ännu fler skolor bokar föreläsningar och tar chansen att vara med i Money Week Challenge nästa år. Vi har tagit fram en karta som gör det lätt att hitta kostnadsfria föreläsare, säger Therése Wieselqvist Ekman.

Här utbildas unga i privatekonomi (Gilla din ekonomi)

Global Money Week

Global Money Week är en global årlig temavecka som syftar till att sätta fokus på vikten av ökade kunskaper i privatekonomi för unga. Initiativet samordnas av Child & Youth Finance International (CYFI). Förra året deltog 124 länder med 962 aktörer och 5,6 miljoner ungdomar. I år förväntas 125 länder delta i Global Money Week.

Utbildning av gymnasielever genomförs under veckan 14-18 mars på följande orter:

Eksjö (Mariannelund)
Falköping
Finspång
Gislaved
Göteborg
Jönköping (Habo)
Karlskrona
Kramfors
Kungsbacka
Linköping
Lycksele
Malmö
Malå
Norrköping (Åby)
Norsjö
Nässjö
Ronneby
Skövde
Stockholm
Tranås
Trelleborg
Täby
Uppsala
Västerås

Laddar sidan