Tillsynen över värdepappersmarknaden

2015-03-12 | Rapporter Marknad

Tre centrala områden är i fokus för FI:s nya rapport Tillsynen över värdepappersmarknaden. Fokusområdena är finansiell infrastruktur, transparens på räntemarknaden samt handels- och redovisningstillsyn. Dessa områden är just nu föremål för reglerings- och/eller tillsynsåtgärder.

Centrala motparter, värdepapperscentraler, börser och andra typer av företag som utgör den finansiella infrastrukturen, är nödvändiga för att det finansiella systemet ska fungera. Till följd av ny reglering efter finanskrisen har de centrala motparterna fått en ökad betydelse för det finansiella systemet vilket i sin tur medfört nya krav för dessa verksamheter.

En viktig prioritet för FI är att den finansiella infrastrukturen kan hantera de eventuella krissituationer som kan uppstå.

Under 2014 beslutade EU om nya harmoniserade regler för den europeiska värdepappersmarknaden, det så kallade Mifid-regelverket, som bland annat innehåller regler som syftar till att öka transparensen i handeln med finansiella produkter.

FI deltar nu i en process inom den europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, som syftar till att närmare utforma dessa transparenskrav. FI valde under 2014 att gå före med en ny praxis om ökad öppenhet på företagsobligationsmarknaden eftersom FI bedömde att det i förlängningen kan leda till en effektivare marknad.

Under det senaste året har nya EU-regler kring såväl marknads- som redovisningstillsyn presenterats vilka förväntas leda till förändringar i FI:s tillsyn. Vad gäller marknadstillsynen medför de nya reglerna främst en ny ordning för sanktioner vid marknadsmissbruk, och vad gäller redovisningstillsynen har det föreslagits att ansvar ska flyttas till FI. Nya riktlinjer har också börjat gälla inom EU för redovisningstillsynen i syfte att uppnå en enhetlig tillsyn i EU.