Bitcoinbedrägerier från Karibien dominerar

Väldigt lönsamma investeringar och erbjudanden om att få tillbaka förlorade pengar från tidigare investeringsbedrägerier – det är de vanligaste lockbetena från investeringsbedragare just nu. Det mesta handlar också om bitcoin. Det visar Finansinspektionens (FI) genomgång av bedrägerier under årets första tre månader.

Investeringsbedrägerier är en stor och världsomspännande verksamhet som omsätter miljardbelopp. Varje år utsätts också tusentals svenska konsumenter. FI arbetar för att motverka att fler konsumenter drabbas genom att följa upp tips och undersöka misstänkta upplägg.

Bitcoin ofta inblandat

Efter årets första kvartal kan vi konstatera att investeringsbedrägerierna fortsätter på obruten hög nivå. Det vanligaste är att bedragarna lockar med lönsamma investeringar kopplade till bitcoin. Antingen direkta investeringar i kryptovalutan eller någon typ av värdepapper baserade på bitcoin, som så kallade cfd, contracts for difference, som spekulerar i prisförändring på bitcoin.

– Bitcoin dominerar uppläggen just nu säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Bedragare fokuserar på det som ligger i tiden och är omskrivet. Därmed är bitcoin ett tacksamt lockbete just nu.

Vanligt upplägg

Vanligen utger sig bedragarna för att representera ett värdepappersbolag. Det finns oftast en prydlig och förtroendeingivande webbplats som de hänvisar till. Där får konsumenten ett konto där de kan köpa och sälja bitcoin eller värdepapper. Investeringen ser ut att växa och många uppmanas att gå in med mer pengar. Men i verkligheten är allt en lögn och alla pengar är borta direkt. Många annonserar också i sociala medier.

Ofta kontaktas också de som redan utsatts för ett bedrägeri av personer som utger sig vara advokater eller företräda brottsutredande myndigheter i ett annat land. De erbjuder sig att hjälpa till att få tillbaka förlorade pengar mot en avgift på några procent. I verkligheten är detta bara en fortsättning på bedrägeriet och ett sätt att försöka lura av redan brottsutsatta konsumenter mer pengar.

En obehaglig utveckling som FI noterat på senare tid är att konsumenter vid fler tillfällen berättar att bedragarna övergår till att bli hotfulla om konsumenten vill sluta satsa pengar.

Var säger bedragarna att de kommer från?

Just nu uppger många bedragare att de ringer från företag i Karibien, specifikt Marshallöarna samt S:t Vincent och Grenadierna. Många bedragare uppger också en adress i Sverige eller London för att verka förtroendeingivande.

Vad ska jag tänka på som konsument?

Bedragarna är skickliga och uthålliga. De ger ett kunnigt intryck och är duktiga på att skapa förtroende.

– Bedragarna har oftast bra svar på alla frågor och låter förtroendeingivande. På nätet kan de ha byggt upp både internetbanker och börssajter som ser riktiga ut, men som i själva verket är en del i bedrägeriet. Det bästa rådet vi kan ge är därför att lägga på luren när någon ringer och erbjuder investeringar, säger Lars Malmström.

Tänk på detta! – Så ser du igenom bedrägeriförsök

  • Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. På sociala medier annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.
  • Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på telefon eller mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar över telefon, i synnerhet inte på kvällstid. Det bästa du kan göra är att lägga på.
  • Gör aldrig affärer med företag du inte känner till. Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.
  • Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.
  • Använd inte ditt bank-id och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare.
  • Kontrollera att företaget har tillstånd från FI. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i Företagsregistret.
  • Kontrollera att FI inte har varnat för företaget. Företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier – finns listade i FI:s varningslista.