FI följer riktlinjer för riktmärkning av ersättningspraxis och lönegap mellan könen

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer för riktmärkning av ersättningspraxis och lönegap mellan könen enligt värdepappersbolagsdirektivet.

Den 30 juni 2022 publicerade EBA riktlinjer för riktmärkning av ersättningspraxis och lönegap mellan könen enligt direktiv (EU) 2019/2034 (EBA/GL/2022/07). Riktlinjerna gäller för behöriga myndigheter och för värdepappersföretag som omfattas av artikel 25 och 34 i värdepappersbolagsdirektivet.

Riktlinjerna är tillämpliga på de uppgifter om ersättning och om lönegap mellan könen som behöriga myndigheter ska samla in och lämna till EBA, på solo- eller gruppnivå. Riktlinjerna börjar att gälla den 31 december 2022. De ska tillämpas första gången på uppgifter om ersättning som avser räkenskapsåret som slutar 2022 och på uppgifter om lönegap som avser räkenskapsåret 2023. Uppgifter om ersättning ska därefter samlas in och lämnas till EBA årligen, medan de om lönegap mellan könen ska samlas in och lämnas till EBA vart tredje år.

Information om rapportering i enlighet med de uppdaterade riktlinjerna finns på FI:s webbplats, se länk nedan.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från EBA riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning 1093/2010/EU om inrättandet av EBA innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter.