Klargörande dom från kammarrätten om när Mar börjar gälla

EU:s marknadsmissbruksförordning (Mar) börjar gälla när en ansökan har lämnats in om att aktier eller andra finansiella instrument ska upptas till handel på en reglerad marknad eller MTF-plattform. En dom från kammarrätten om när denna tidpunkt inträffar diskuterades i torsdags när FI anordnade ett möte med aktörerna som bedriver handelsplatser i Sverige.

Frågan om när ansökningstidpunkten inträffar har prövats av Kammarrätten i Stockholm i ett avgörande som nyligen har fått laga kraft efter att Högsta förvaltningsdomstolen meddelat att domstolen inte prövar målet. I sin dom konstaterar kammarrätten att Mar ska tillämpas även under den tid som en ansökan behandlas. Domen slår också fast att Mar gäller även om ansökan inte är komplett. 

− Finansinspektionen välkomnar det klargörande som följer av kammarrättens dom. Handelsplatserna behöver nu se över sina regelverk och noteringsprocesser och se till att dessa stämmer överens med gällande rätt, säger Eric Leijonram, chefsjurist på FI.

På torsdagen anordnade FI ett möte med representanter från företagen som driver handelsplatser i Sverige, Nasdaq Stockholm Aktiebolag, Nordic Growth Market NGM Aktiebolag och ATS Finans AB. På mötet informerade FI om avgörandet och vilken vägledning som det ger företagen i frågan om när en ansökan ska anses ha lämnats in.