Firmatecknare

Innan du som är firmatecknare kan bli tilldelad denna roll i Rapporteringsportalen behöver bolaget registreras i portalen, via "Hantera behörigheter". När registreringen är genomförd får du ett bekräftelsemejl − förutsatt att du är registrerad som firmatecknare hos Bolagsverket och att ditt företag har ett organisationsnummer. FI:s system kommer att lägga till eller ta bort firmatecknare i samband med att de registreras eller avregistreras hos Bolagsverket.

Du ser om du har rollen firmatecknare under fliken "Mina behörigheter" när du är inloggad i rollen rapportör. Observera att rollen firmatecknare kan saknas tills dessa uppgifter uppdaterats via Bolagsverket. Det sker fem gånger om dagen, kl. 06.00, 10.00, 13.00, 16.00 och 19.00.

I rollen firmatecknare kan du själv rapportera efter att ha givit dig själv den behörigheten. Du kan också utse någon annan. En firmatecknare kan också utse en Företagsadministratör för bolaget, som kan ge behörighet till sig själv och andra. Alla som ska utses måste själva ha registrerat sig innan de kan kopplas till en juridisk person.

Om du är enskild näringsidkare loggar du in till Rapporteringsportalen, väljer "Hantera behörigheter" och sedan "Registrera enskild näringsidkare". Ditt bolag kommer då automatiskt knytas till ditt personnummer och du får rollen som firmatecknare.

Registrera enskild näringsidkare - instruktionsfilm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vid registrering av utländskt bolag anges en eller flera företrädare. De som anges som företrädare kommer automatiskt få rollen 'Företagsadministratör', vilket möjliggör för denne att delegera behörigheter till sig själv och andra.

Registrera utländskt bolag - instruktionsfilm

Senast granskad: 2022-01-14