Trots att de flesta svenskar sparar i fonder känner varannan inte till vad fondavgiften är. Det kan få betydelse för den framtida avkastningen. För att öka prismedvetenheten hos konsumenter publicerar FI varje kvartal medianavgiften för några populära fondkategorier.
Endast två av fem har kontanter hemma för att klara sig en vecka om det digitala betalningssystemet skulle slås ut. Detta trots att det är viktigt att ha flera alternativ att betala med i händelse av en samhällskris. Fyra av fem svenskar har fler än ett alternativ för att logga in på sin bank och ungefär hälften har betal- eller kreditkort i fler än en bank. Det visar en ny mätning från Finansinspektionen.
Bedragare kontaktar personer som tidigare blivit lurade på pengar, och låtsas vilja hjälpa dem att få tillbaka pengarna. Under första kvartalet 2025 fick Finansinspektionen in allt fler samtal som rörde denna typ av bedrägeri.
Oseriösa investeringsråd från AI eller finfluencers, och löften om snabba vinster från kryptohandel. Det är exempel på konsumentskyddsrisker som har vuxit fram på finansmarknaden på senare tid. Samtidigt kvarstår risker kopplat till bland annat osund kreditgivning och att konsumenter hamnar i finansiellt utanförskap. Det skriver Finansinspektionen i årets konsumentskyddsrapport.
1 av 3 personer i 20-årsåldern skulle fråga en AI om råd om hur man ska investera sina pengar. Det visar en ny undersökning från Finansinspektionen. Det finns dock flera anledningar att vara försiktig när det gäller denna typ av användning. Därför varnar nu FI och Esma för att använda AI för att få investeringsråd.
Det ekonomiska läget är osäkert. Att ha ett buffertsparande är ett sätt att skydda din ekonomi om du råkar ut för oväntade händelser och utgifter. Men många har liten eller ingen buffert alls. Det visar en ny rapport från Finansinspektionen.
Många unga saknar grundläggande kunskaper om privatekonomi. Endast 1 av 3 unga vuxna upplever att de har tillräckliga kunskaper för att förhandla om sin ränta med banken och knappt hälften känner att de kan hantera ett sparande. Det visar en ny undersökning från FI. För att öka ungas kunskaper i privatekonomi lanserar nu FI och Riksbanken Koll på cashen, ett nytt interaktivt webbspel för gymnasiet.
Många svenskar har inte koll på vad de betalar för sina fonder, trots att avgifterna kan variera stort. För att öka prismedvetenheten hos konsumenter publicerar FI varje kvartal medianavgiften för några populära fondkategorier.
Att bjuda in sin partner till ett snack om privatekonomin kanske inte känns som det mest romantiska att göra på alla hjärtans dag. Men att prata pengar kan både vara ett sätt att förebygga konflikter i relationen, och göra det möjligt att planera er gemensamma framtid.