Barn luras på pengar i spel

Många barn och unga spelar på nätet. Onlinespel som Roblox, Minecraft och Fortnite har blivit enormt populära. I spelen kan barnen spela och chatta med varandra – men barn kan också bli lurade på pengar. Som förälder behöver du därför prata med ditt barn om riskerna med spel.

Online kan barnen ofta köpa digitala varor genom att använda den digitala spelvaluta som är kopplad till spelet. Spelvalutorna köps dock med riktiga pengar. Därför har inköp av spelvaluta blivit en allt vanligare månadsutgift för många barnfamiljer. En del barn vill numera få sin vecko- eller månadspeng utbetald i digitala spelvalutor som Robux eller V-bucks. Då kan barnen direkt köpa exempelvis nya så kallade skins, som barnen använder för att förändra sitt utseende i spelet.

Även i den digitala världen har det blivit allt viktigare att kunna sticka ut. Det man äger blir ett sätt att markera både identitet och status. Användare på spelplattformarna vittnar om att man omnämns som "rik" eller "fattig" av andra användare baserat på vad man äger i spelet.

Där det finns pengar finns också bedragare

Digital spelvaluta för dock med sig risker. Barn luras dagligen på spelplattformarna, av andra användare som lovar att sälja något, men som försvinner så fort de har fått betalt i spelvalutan. Bedrägerierna kan också ske genom en falsk annons som utlovar obegränsade mängder spelvaluta. I stället startar en dyr prenumeration som barnet måste betala. Ofta rör det sig om belopp på några hundralappar, men det kan också handla om tusentals kronor.

Som förälder behöver du vara medveten om risken att förlora pengar på ett konto- eller kreditkort som är kopplat till ett spel. Prata också med dina barn om hur bedrägerierna kan gå till. Diskutera värdet av de digitala pengarna och att det faktiskt är riktiga pengar som används i slutändan.

Så gör du om ditt barn luras på pengar i spel

Om ditt barn blivit utsatt för bedrägeri gäller det att agera snabbt. I första hand är det till banken ni hör av er för att spärra eventuella kort. Ju tidigare, desto större chans att stoppa pengarna. Därefter ska brottet anmälas till polisen.

Internetkunskap kan du läsa mer om vanliga bedrägerier i spel och hur du kan prata med barnen om detta. Nedan är några tips kring internetsäkerhet från Internetstiftelsen att dela med barnen.

5 gyllene regler för att undvika bedrägerier – att dela med barnen

  • Undvik att klicka på länkar från okända avsändare! Hämta en vuxen om du är osäker.
  • Dela aldrig dina koder eller lösenord med andra – hur bra kompisar ni än är.
  • Berätta alltid för en vuxen om någon frågar om pengar eller kontouppgifter. Och fråga alltid innan du köper något.
  • Låter dealen för bra för att vara sann? Då är den troligen det.
  • Installera aldrig nya program eller appar utan en vuxen.

Läs mer

Internetstiftelsen: Vanliga bedrägerier i barnens digitala värld

Finansinspektionens tips om hur du pratar pengar med dina barn

Podd från Internetstiftelsen: Bedrägerier i barnens digitala spelvärld