Ny tillståndskategori: penningmarknadsfond

2018-08-13 | Esma Nyheter Marknad

EU har utfärdat en förordning om penningmarknadsfonder. Den nya förordningen ska stärka den finansiella stabiliteten och skapa en hög skyddsnivå för investerare. Förordningen innebär att den som redan förvaltar eller avser att starta en penningmarknadsfond måste söka tillstånd hos FI.

Europaparlamentet och rådet utfärdade 14 juni 2017 förordning 2017/1131 om penningmarknadsfonder. Förordningen trädde i kraft den 20 juli 2017 och ska börja tillämpas i sin helhet från och med 21 juli 2018.

Förvaltare som avser att starta en ny penningmarknadsfond ska ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen från och med den 21 juli 2018.

Övergångsbestämmelserna i förordningen innebär att befintliga värdepappersfonder och alternativa investeringsfonder, som är penningmarknadsfonder och omfattas av förordningens tillämpningsområde, ska ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen senast 21 januari 2019.

Sök tillstånd: Penningmarknadsfond 

Vad är en penningmarknadsfond?

Penningmarknadsfonder är fonder som placerar sina medel i finansiella tillgångar med korta löptider, så kallade kortfristiga tillgångar, och som har som mål att erbjuda avkastning i linje med penningmarknadsräntan eller bevara värdet på investeringen.

Konsekvenser för räntefonder som inte är penningmarknadsfonder

Fonder som inte auktoriserats som penningmarknadsfonder får efter ikraftträdandet av förordningen inte använda beteckningen penningmarknadsfond eller på annat sätt använda beteckningar som antyder att fonden är en penningmarknadsfond.

Fonder som inte har auktoriserats som penningmarknadsfonder får inte ha egenskaper som i allt väsentligt liknar de egenskaper som utmärker penningmarknadsfonder enligt förordningen.

Särskilt om förordningen

Förordningen ställer särskilda krav avseende bland annat likviditetshantering, placeringsbegränsningar, organisation, funktioner och informationsgivning mot investerare.

Särskild intern kreditkvalitetbedömning ska också göras av penningmarknadsfondens tillgångar.

Av förordningen följer också rapporteringsskyldigheter.

Esma

Den europeiska värdepappersmyndigheten Esma har publicerat en rapport som innehåller tekniska standarder och riktlinjer avseende vissa regler i förordningen.

Esma: Tekniska standarder och riktlinjer

Finansinspektionen har meddelat den Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att Finansinspektionen kommer att följa deras riktlinjer för stresstestscenarier enligt artikel 28 i förordningen om penningmarknadsfonder.

Läs mer