Tidsplan för rapportering av avveckling utanför värdepapperscentraler (internaliserad avveckling)

Företag som avvecklar en värdepapperstransaktion utanför en värdepapperscentral (internaliserar avveckling) ska enligt förordningen om förbättrad värdepappersavveckling och om värdepapperscentraler, CSDR, rapportera sin internaliserade avveckling till FI. Införandet av den plattform som FI ska använda för denna rapportering är försenat. FI återkommer under sista kvartalet 2018 med information om när det går att rapportera internaliserad avveckling.

FI ska som behörig myndighet utveckla en lösning som gör det möjligt för företag att rapportera sin internaliserade avveckling till FI. Införandet av den plattform som FI planerat använda för detta ändamål är försenat och kommer inte vara klart i tid för företagen att rapportera in sin internaliserade avveckling per den 12 juli 2019.

FI tittar nu på alternativa rapporteringslösningar och återkommer med information om detta under sista kvartalet 2018.

Internaliserad avveckling

Förordningen om förbättrad värdepappersavveckling och om värdepapperscentraler (CSDR) trädde i kraft den 17 september 2014. CSDR:s övergripande syfte är att främja en säker, effektiv och smidig värdepappersavveckling. Förordningen ger harmoniserade krav för avvecklingscykeln och avvecklingsdisciplin och innehåller även gemensamma krav för auktorisation av och tillsyn över värdepapperscentraler inom EU.

CSDR berör också den avveckling som sker utanför en värdepapperscentral, nämligen sådan avveckling som företag internaliserar.

Företag som internaliserar avveckling, dvs. utför överföringsuppdrag för kunders räkning eller för egen räkning på annat sätt än genom ett avvecklingssystem för värdepapper, ska varje kvartal till behöriga myndigheterna rapportera den sammanlagda volymen och värdet av alla värdepapperstransaktioner som de har avvecklat utanför avvecklingssystem för värdepapper. Behöriga myndigheter ska utan dröjsmål överföra de uppgifter de har erhållit i rapporteringen till den Europeiska tillsynsmyndigheten, Esma.

Detaljerad reglering av internaliserad avveckling finns i två tekniska standarder till CSDR:

Kraven i de tekniska standarderna träder i kraft den 10 mars 2019 och företag som internaliserar avveckling ska lämna in den första rapporten inom tio arbetsdagar efter utgången av det första kvartalet efter den 10 mars 2019, alltså senast den 12 juli 2019.

Införandet av den plattform som FI planerat använda för detta ändamål är försenat och kommer inte vara klart i tid för företagen att rapportera in sin internaliserade avveckling per den 12 juli 2019. FI tittar nu på alternativa rapporteringslösningar och återkommer med mer information om detta under sista kvartalet 2018.

Vilka berörs av detta

Företag som internaliserar en avveckling, dvs ett företag som utför överföringsuppdrag för kunders räkning eller för egen räkning på annat sätt än genom ett avvecklingssystem för värdepapper.

Läs mer