Bedragarna fortsätter ringa

Den som en gång blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri och förlorat pengar blir ofta kontaktad igen. Det kan handla om flera gånger och ibland under flera års tid. FI har blivit kontaktade av flera konsumenter den senaste tiden som blivit uppringda igen, många år efter att de första gången förlorade pengar i ett investeringsbedrägeri.

Samtalen handlar antingen om nya falska investeringserbjudanden eller så ringer bedragaren upp konsumenten med löfte om att försöka få tillbaka tidigare förlorade pengar. Den som accepterar det sistnämnda erbjudandet får normalt förr eller senare krav på att en avgift måste betalas in. Det kan påstås vara en avgift för ett dokument som måste upprättas, en licensavgift, skatt, en bankavgift eller något annat som helt enkelt är en del av bedrägeriet.

Bedragaren som ringer upp konsumenten har ofta redan kännedom om det tidigare bedrägeriet och hänvisar exempelvis till att de ringer från en myndighet. FI har tidigare varnat för detta och att bedragare kontaktar konsumenter och utger sig att ringa från exempelvis FI. Detta är ett återkommande problem. På telefonens skärm syns då felaktigt FI:s växelnummer 08-408 980 00.

Falska annonser

Bedrägerier med falska annonser i sociala medier som lockar med lönsamma investeringar fortsätter också. Vi har noterat att det inte bara är nya bluffbolag utan även bolag som redan finns på FI:s varningslista. Dessa bluffbolag lyckas tyvärr fortfarande marknadsföra sig i sociala medier, genom annonstjänster på internet och via mejl. Samtidigt dyker det hela tiden upp nya bolag som erbjuder investeringar som senare ofta visar sig värdelösa. FI publicerar regelbundet nya varningar för bolag på varningslistan.

FI:s varningslista

Bolagen påstår ofta felaktigt att de har tillstånd i Sverige eller i ett annat land, vilket de skulle behöva ha. Alla bolag med tillstånd i Sverige eller i ett annat land och som därigenom får kontakta personer i Sverige och erbjuda finansiella tjänster eller produkter går att hitta i FI:s företagsregister. Kontrollera alltid där innan du investerar genom något företag! 

Företagsregistret

Påstådd tidspress

I många bedrägerier uppger bedragaren att det är bråttom att agera med baktanken att det inte ska finnas tid till eftertanke och kontroll av bolaget. Låt dig inte stressas av denna påstådda tidspress!

Fem tips för att undvika att bli drabbad

  • Tillåt aldrig att någon du inte känner får fjärransluta till din dator.
  • Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon som ringer dig.
  • Logga inte in på din bank på någon annans begäran och lämna aldrig ut dina inloggningskoder.
  • Sök i FI:s företagsregister för att se om företaget har tillstånd. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd.
  • Kontrollera FI:s varningslista. Låt dig inte luras att skicka pengar till företag på varningslistan.
Laddar sidan