Nytt rapporteringssystem för blankningar lanseras denna vecka

I veckan lanserar FI ett nytt rapporteringssystem för inrapportering av korta nettopositioner: Blankningswebben.

Blankningswebben kommer att bli tillgänglig för positionsinnehavare och rapportörer den här veckan. Vi kommer att publicera exakt datum under veckan. I samband med lanseringen av Blankningswebben kommer även Blankningsregistret att uppdateras.

Börja förbereda

Vi vill påminna alla positionsinnehavare och rapportörer att skapa användarkonton i Rapporteringsportalen och delegera behörigheter till dem som ska kunna rapportera för positionsinnehavare. 

Blankningswebben fungerar så att positionsinnehavare och rapportörer anmäler korta nettopositioner själva. Inloggning sker med bank-id i samma system som numera samlar den mesta inrapportering som sker till FI: Rapporteringsportalen.

Möjligheten att rapporera via mejl kommer att finnas kvar i två veckor efter lanseringen av den nya Blankningswebben. Därefter kommer det inte längre att vara möjligt att anmäla korta nettopositioner via mejl och blankett. 

Så går det till - steg för steg

För att kunna rapportera in positioner via Blankningswebben måste varje rapportör först registrera sig som användare i Rapporteringsportalen.

Nästa steg är att positionsinnehavaren registrerar sig som användare i Rapporteringsportalen. Svenska bolag registreras genom att ange organisationsnummer, utländska genom ett formulär. I båda fallen är det obligatoriskt att ange LEI-kod. LEI-koden anges direkt när ett utländskt bolag registreras men behöver anges i efterhand för svenska bolag, av en firmatecknare.

Därefter hämtas uppgifter från Bolagsverket. När det är gjort får firmatecknaren automatiskt rollen "firmatecknare" i systemet och kan delegera behörigheter till de personer som ska rapportera. Mer information om hur det går till rent praktiskt finns i en lathund under rubriken "Blankning" på sidan Om Rapporteringsportalen.

Frågor och mer information

Uppdaterad information om när den nya inrapporteringen via Blankningswebben blir tillgänglig och inrapporteringen via mejl och blankett upphör kommer att finnas på sidan Blankning.

Frågor om FI:s inloggnings- och behörighetslösning för inrapportering kan ställas till Rapporteringsavdelningen på tfn 08-408 980 37 (telefontid vardagar kl. 9–11) eller via mejl till rapportering@fi.se.