FI tillämpar EU-riktlinjer för rapportering om uteblivna avvecklingar

2022-04-06 | Esma Nyheter Marknad

FI har meddelat Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att FI följer Esmas riktlinjer för rapportering om uteblivna avvecklingar i förordningen om värdepappersavveckling.

Den 8 december 2021 publicerade Esma de officiella översättningarna av riktlinjer för rapportering om uteblivna avvecklingar enligt artikel 7.1 i EU-förordningen nr 909/2014 om förbättrad värdepappersavveckling och om värdepapperscentraler (CSDR).

Riktlinjerna börjar gälla två månader efter dagen för deras offentliggörande på Esmas webbplats på alla officiella EU-språk.

Riktlinjerna gäller behöriga myndigheter som utsetts enligt artikel 11 i CSDR och värdepapperscentraler enligt definitionen i artikel 2.1.1 i CSDR.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från Esma riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd. Förordning 1095/2010/EU om inrättandet av Esma innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer.