Varannan fondsparare har inte koll på avgiften

Trots att de flesta svenskar sparar i fonder känner varannan inte till vad fondavgiften är. Det kan få betydelse för den framtida avkastningen. För att öka prismedvetenheten hos konsumenter publicerar FI varje kvartal medianavgiften för några populära fondkategorier.

Nästan alla hushåll sparar i fonder, direkt genom ett eget sparande eller indirekt via våra pensioner. Trots att sparandet är utbrett i Sverige vet inte varannan svensk hur mycket de betalar för sitt sparande och ännu färre jämför sina fondavgifter regelbundet. Det visar en undersökning från FI.

– Fondavgifter kan variera stort och påverkar din möjlighet till avkastning. Därför bör du ta reda på vad du betalar innan du investerar i en fond. Om du betalar mer för till exempel en aktivt förvaltad fond ska den också ge bättre avkastning, annars får du inte vad du betalar för, säger Moa Langemark konsumentskyddsekonom på FI.

Läs fondens faktablad innan du investerar

Det kan finnas flera avgifter för fonder, men den största brukar vara förvaltningsavgiften. Den utgör en procentuell avgift på det förvaltade kapitalet.

För att ta reda på hur höga en fonds löpande kostnader är, i vilka förvaltningsavgiften ingår, kan du titta i fondens faktablad som bland annat finns på fondbolagets hemsida. Där kan du även hitta information om fondens mål, övriga avgifter samt en länk till fondens historiska avkastning.

Vanligaste avgiften för några fondkategorier

Genom att publicera medianavgiften, som något förenklat kan beskrivas som den vanligaste avgiften, för ett antal fondtyper vill vi ge dig ett enkelt jämförelsetal som du kan jämföra din fondavgift mot.

För det första kvartalet 2025 var medianavgiften följande:

  • Aktivt förvaltade Sverigefonder: 1,30 procent.
  • Sverigeindexfonder: 0,25 procent.
  • Aktivt förvaltade globalfonder: 1,30 procent.
  • Globalindexfonder: 0,35 procent.

Om undersökningen

FI har i samarbete med Origo Group frågat över 1000 svenskar om deras kunskaper om, och upplevelser, av olika delar av finansmarknaden. Undersökningen gjordes i februari 2025.


Presstjänst