Den 24 december 2024 trädde ändringsförordningen (EU) 2024/2987 (Emir 3.0) i kraft. Av artikel 7a framgår bland annat att motparter som omfattas av clearingkravet, och som uppnår en särskild clearingtröskel, i viss utsträckning ska cleara centralt inom EU och därmed ha ett aktivt konto hos en central motpart inom EU (EU CCP).
Under Almedalsveckan 2025 medverkar FI i flera seminarier.
Finansinspektionen ska genomföra en fördjupad analys av den digitala operativa motståndskraften hos ett urval svenska finansiella företag, genom att granska hur de har implementerat Dora-regelverket.
Finansinspektionen kommer, i samarbete med den Europeiska Bankmyndigheten (EBA), inom kort att skicka ut mejl till ett större antal finansiella institut, gällande brister i rapporteringen av informationsregister enligt Dora-förordningen.
Osäkerheten om den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen är stor och risken för negativa störningar är högre nu jämfört med i höstas. Samtidigt har svenska banker stora kapitalbuffertar och god lönsamhet vilket bygger motståndskraft. Men såväl finansiella företag som hushåll och företag behöver vara redo för att det osäkra läget kan pågå en längre tid. Det är några av våra slutsatser i årets första stabilitetsrapport.
EU-kommissionen ska se över reglerna för hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR). Nu erbjuds intressenter att komma med synpunkter för att vara med och påverka regleringen på området.
Finansinspektionen har meddelat de europeiska tillsynsmyndigheterna, EBA, Esma och Eiopa att FI kommer att följa de gemensamma riktlinjerna (JC/GL/2024/34) för uppskattning av totala årliga kostnader och förluster orsakade av allvarliga IKT-relaterade incidenter enligt förordning (EU) 2022/2554.
Många finansiella företag hör av sig till Finansinspektionen med frågor om rapporteringen av informationsregister enligt Dora, som nu ska göras för första gången. Vi försöker svara så fort det går med de resurser vi har till förfogande men vill uppmana alla att ta del av de instruktioner som finns tillgängliga.
Den 31 mars övergick rapporteringen av allvarliga IKT-relaterade incidenter och betydande cyberhot enligt Dora-förordningen från excel-format till json-format (.json).
FI:s inrapporteringsfunktion har haft tekniska problem.