Det behövs en bättre förståelse för vilka grupper som har behov av kontanter och vilken roll kontanter kan spela i kris och krig för att kunna bedöma hur kontanternas fortsatta ställning i samhället bör se ut. Det skriver Finansinspektionen i sitt remissvar på kontantutredningens förslag. FI för också fram att förslagen behöver vägas mot de risker för penningtvätt som de kan medföra.
Den 1 juli 2025 börjar en ny lag om valutaväxling och ändringar i lagen om betaltjänster att gälla. Det innebär att tillstånd kommer att krävas för valutaväxling och alla typer av betaltjänster förutom kontoinformationstjänster.
Osäkerheten om den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen är stor och risken för negativa störningar är högre nu jämfört med i höstas. Samtidigt har svenska banker stora kapitalbuffertar och god lönsamhet vilket bygger motståndskraft. Men såväl finansiella företag som hushåll och företag behöver vara redo för att det osäkra läget kan pågå en längre tid. Det är några av våra slutsatser i årets första stabilitetsrapport.
Finansinspektionen har beslutat om ändringar i ett antal föreskrifter och allmänna råd om valutaväxling, elektroniska pengar och betaltjänster.
Endast två av fem har kontanter hemma för att klara sig en vecka om det digitala betalningssystemet skulle slås ut. Detta trots att det är viktigt att ha flera alternativ att betala med i händelse av en samhällskris. Fyra av fem svenskar har fler än ett alternativ för att logga in på sin bank och ungefär hälften har betal- eller kreditkort i fler än en bank. Det visar en ny mätning från Finansinspektionen.
Finansinspektionen har meddelat de europeiska tillsynsmyndigheterna, EBA, Esma och Eiopa att FI kommer att följa de gemensamma riktlinjerna (JC/GL/2024/34) för uppskattning av totala årliga kostnader och förluster orsakade av allvarliga IKT-relaterade incidenter enligt förordning (EU) 2022/2554.
Finansinspektionen har meddelat de europeiska tillsynsmyndigheterna EBA, Eiopa och Esma att FI kommer att följa gemensamma riktlinjer för att utbyta information som är relevant för bedömning av duglighet och lämplighet hos innehavare av kvalificerade innehav samt hos direktörer och innehavare av nyckelfunktioner i finansiella företag.
Finansinspektionen har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa riktlinjerna (EBA/GL/2024/14 och EBA/GL/2024/15) för interna strategier, förfaranden och kontroller för att säkerställa genomförandet av unionens restriktiva åtgärder och nationella restriktiva åtgärder enligt förordning (EU) 2023/1113.
Många finansiella företag hör av sig till Finansinspektionen med frågor om rapporteringen av informationsregister enligt Dora, som nu ska göras för första gången. Vi försöker svara så fort det går med de resurser vi har till förfogande men vill uppmana alla att ta del av de instruktioner som finns tillgängliga.
Finansinspektionen varnar för sju nya företagsnamn som används av bedragare för att lura svenskar. Bedragarna säger sig ge erbjudanden om investeringar och lån mot en avgift. Vi uppmanar konsumenter att alltid kolla upp företag innan du gör affärer med dem.