Uppdaterade regler om börshandlade fonder (ETF) m.m.

2014-10-08 | Esma Nyheter Marknad

Finansinspektionen börjar nu tillämpa uppdaterade riktlinjer om börshandlade fonder och andra frågor som rör fondföretag.

Riktlinjerna är en uppdatering av de riktlinjer med samma namn som började tillämpas den 18 februari 2013. Föreliggande version av riktlinjerna (ESMA/2014/937) innehåller ändrade bestämmelser om spridning av säkerheter (punkterna 43 e och 48).

Övergångsbestämmelser för punkterna 43 e och 48 finns i punkterna 70 och 71.

Riktlinjerna innehåller bestämmelser som avser att skydda investerare genom att ge vägledning om den information som bör förmedlas om indexfonder och börshandlade fonder (ETF:er). De innehåller också specifika bestämmelser som ett fondföretag ska tillämpa när det gäller transaktioner med OTC-derivat och tekniker för effektiviserad förvaltning samt kriterier som bör uppfyllas av de finansiella index som fondföretagen investerar i. De bestämmelser i de ursprungliga riktlinjerna som inte ändrades genom de uppdaterade riktlinjerna är fortfarande tillämpliga från den 18 februari 2013 (respektive den 18 februari 2014 om de omfattas av någon av övergångsbestämmelserna).

FI:s tillämpning av EU-riktlinjerna

FI har underrättat Esma om att vi avser att tillämpa riktlinjerna i vår tillsyn. Det innebär att fondföretag, i enlighet med artikel 16.3 i Europaparlamentets och rådets förordning 1095/2010, med alla tillgängliga medel ska söka följa riktlinjen från den 3 oktober 2014.

Utgångspunkt för FI:s tillsyn

FI kommer i sin tillsyn att utgå ifrån att AIF-förvaltare från och med den 3 oktober 2014 anpassar sin verksamhet till riktlinjerna och rekommendationerna.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från Esma riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordningen 1095/2010 om inrättandet av Esma innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd, men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter. FI:s syn på riktlinjer innebär att om FI begär det måste ett företag vara berett att förklara hur det anser sig uppfylla ett krav i en författning. När ett företag inte följer en riktlinje och inte heller handlar på något annat sätt som leder till att kraven i bakomliggande bestämmelser uppfylls, kan FI ingripa mot företaget.