Moa Langemark - FI:s nya konsumentskyddsekonom

2024-01-31 | Nyheter Konsumentskydd

Det behövs en tydlig och oberoende röst som kan hjälpa konsumenter på finansmarknaden. Nu tillträder Moa Langemark som konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen. I sin roll får hon ett övergripande ansvar för att stötta och utveckla vårt konsumentskyddsarbete. Tillsammans med generaldirektör Daniel Barr kommer Moa också att vara vår talesperson i konsumentskyddsfrågor.

Varje dag ställs många svenskar inför stora och ofta svåra ekonomiska beslut. Det kan handla om att spara till sin pension eller att låna pengar till att köpa en bostad. Samtidigt kan det vara svårt att förstå hur finansmarknaden funkar eller att veta vart man ska vända sig för att få information. Konsumenter möter ett överflöd av ekonomiska tips och råd, ofta med finansbolagen som avsändare.

– Konsumentskydd är ett fokusområde för FI. Det handlar både om hur vi bedriver vår tillsyn av de finansiella företagen och om kommunikation som vänder sig direkt till konsumenter. Som vår nya konsumentskyddsekonom kommer Moa Langemark kunna bidra med oberoende vägledning utan koppling till kommersiella intressen, säger Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen.

Moa Langemark har lång erfarenhet av konsumentskyddsfrågor, närmast från en tjänst som rådgivare inom konsumentskyddsfrågor på FI, från tidigare roller på Finansdepartementet och som sparanalytiker på Avanza Bank.

– Vi vet att många konsumenter upplever privatekonomi som något lite krångligt och tråkigt. Jag vill att fler ska förstå hur man, ofta med enkla steg, kan få kontroll över sin plånbok. Med FI:s expertkunskap i ryggen hoppas jag kunna bidra till att fler konsumenter hittar rätt produkter och kan undvika fällor på finansmarknaden, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.


Pressekreterare
(ej sms)