Se upp för falska låneerbjudanden

Det blir allt vanligare att bedragare använder sig av falska låneerbjudanden i syftet att lura konsumenter på pengar. Under det första halvåret 2025 rörde merparten av Finansinspektionens varningar om misstänkta bedrägerier falska löften om lån. Det förekommer även att bedragare utger sig för att arbeta för FI och andra myndigheter.

Att locka konsumenter med erbjudanden om lån, som i själva verket utgör ett bedrägeri, har blivit en allt vanligare metod bland bedragare som försöker lura konsumenter på pengar. Under våren har FI varnat för 108 namn på misstänkta bedragare. Merparten av dessa varningar kopplas till falska erbjudanden om lån.

Ett lånebedrägeri inleds ofta med att bedragarna erbjuder ett lån mot att konsumenten betalar in en avgift i förskott, vanligen mellan några tusenlappar men det kan handla om tiotusentals kronor. Men något lån betalas aldrig ut till konsumenten. I stället försvinner både bedragaren och de pengar konsumenten betalat in.

– Det här rör sig om hänsynslösa bedragare som riktar in sig på konsumenter som befinner sig i en utsatt ekonomisk situation. Seriösa långivare erbjuder inte lån mot förskottsbetalning. Räntor och eventuella avgifter betalar du i efterhand. Får du ett sådant erbjudande ska du lägga på luren eller blockera personen, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

Bedragarna försöker ofta pressa konsumenter att snabbt ta ställning till erbjudandet, som kan presenteras som något unikt och ett nytt sätt att snabbt få tillgång till extra pengar. Ofta lockar de med att låntagaren i utbyte mot avgiften inte ska betala någon ränta, och att ingen kreditupplysning ska tas. Det förekommer att bedragarna utlovar att en del av eller hela avgiften kommer att betalas tillbaka. När konsumenten inser att det handlar om ett bedrägeri kan bedragarna hota med inkasso eller i vissa fall fängelse, om konsumenten inte betalar de påhittade avgifterna.

– Så här inför sommaren vill vi uppmärksamma konsumenter, som kanske har det särskilt svårt att få ekonomin att gå ihop, på att bedragare försöker utnyttja konsumenter på det här sättet. Du ska aldrig låna pengar av någon som saknar tillstånd hos FI, säger Moa Langemark.

Bedragare påstår sig arbeta för myndigheter

De senaste månaderna har FI även sett ett flertal exempel på att bedragare utger sig för att arbeta på FI eller andra myndigheter. Bedragarna tar kontakt via telefon, sms eller mejl. De kan till exempel erbjuda hjälp med att få tillbaka pengar som konsumenten tidigare har förlorat i ett investeringsbedrägeri, eller uppmana konsumenten att klicka på länkar för att kunna hantera ärenden hos den aktuella myndigheten.

Så undviker du bedragare

FI:s varningslista finns varningar som vi utfärdat för aktörer som ägnar sig åt bedräglig verksamhet. Dock behöver konsumenter vara medvetna om att bedragare snabbt kan byta namn och kalla sig för någonting annat. Därför är det viktigt att även söka efter namnet i FI:s företagsregister, där vi listar företag med tillstånd att verka i Sverige.

Internationella organisationen för värdepapperstillsyn, Iosco, har databasen I-scan, med varningar utfärdade av myndigheter över hela världen, inklusive de som kommer från FI.

Läs mer