Swedbank får anmärkning och sanktionsavgift

2023-03-15 | Sanktioner Bank

Finansinspektionen har beslutat att ge Swedbank AB en anmärkning i förening med en sanktionsavgift på 850 miljoner kronor.

Bakgrunden till beslutet är att Finansinspektionen har undersökt om Swedbank AB i samband med en it-incident som inträffade den 28 och 29 april 2022 följde relevanta lagar, föreskrifter och interna rutiner och processer. It-incidenten drabbade ett mycket stort antal personer och ledde till felaktiga saldon på de berörda kundernas konton och att vissa kunder inte kunde göra betalningar.

Undersökningen visar att Swedbank gjorde en ändring i ett verksamhetskritiskt it-system utan att bankens interna rutiner och processer följdes och att Swedbank saknade ändamålsenliga kontrollmekanismer som kunde fånga upp avvikelsen och säkerställa att de interna rutinerna och processerna följdes. Det innebär att Swedbank inte har haft en tillfredställande intern kontroll vid ändringen i bankens it-system.

Detta utgör en överträdelse av gällande regler och Finansinspektionen bedömer därför att Swedbank ska få en anmärkning i förening med en sanktionsavgift.