Det andra betaltjänstdirektivet (PSD 2) medför krav på att kontoförvaltande betaltjänstleverantörer låter tredjepartsleverantörer få tillgång till betaltjänstanvändares betalkonton – om dessa finns tillgängliga online – för att tillhandahålla betalningsinitieringstjänster och kontoinformationstjänster.
Bankernas bruttomarginal på bolån minskade med 5 punkter under det fjärde kvartalet 2018. Från 1,55 procent vid utgången av det tredje kvartalet 2018 till 1,50 procent vid utgången av det fjärde kvartalet 2018. Bruttomarginalen är fortsatt på en hög nivå.
FI har stängt av ett antal valideringsregler där det upptäckts felaktigheter. Detta för att möjliggöra rapportering per referensdag den 31 december 2018.
FI vill klargöra vilka beslut FI fattat, vilka överklaganden som gjorts och vilka domar som meddelats när det gäller ett antal undersökningar om penningtvätt i svenska banker.
Både utlåningen till hushållen och bostadsmarknaden har gått in i en lugnare fas. Det är bra för stabiliteten, sade Erik Thedéen vid Finansutskottets öppna utfrågning. Men vi måste vara observanta även på andra risker än hushållens skulder, inte minst vad som sker i den kommersiella fastighetssektorn. Vid en tillbakablick på den utbyggnad av regelverken som kom som en följd av finanskrisen för tio år sen, konstaterade Erik Thedéen att det varit bra och nödvändigt att ta itu med de brister och problem som då visade sig.
De nordiska och baltiska myndigheterna för finansiell stabilitet har genomfört en gemensam finansiell krisövning. Övningen ägde rum den 22–23 januari 2019 och involverade 31 myndigheter från Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige samt berörda myndigheter från den europeiska unionen. En representant från Internationella Valutafonden (IMF) deltog som observatör.
Finansinspektionen har stängt av ett antal valideringsregler där det upptäckts felaktigheter. Detta för att möjliggöra rapportering per referensdag den 31 december 2018.
FI bedömer att Riksbankens rapport om e-kronan inte ger ett tillräckligt underlag för att ta ställning till vad staten (eller mer specifikt Riksbanken) bör göra med anledning av den minskande kontantanvändningen och andra förändringar i betalningsmarknaden.
Sveriges traditionella bankbaserade modell för att ge och finansiera bolån är på väg att kompletteras av modeller där bolån finansieras på nytt sätt, till exempel via bolånefonder.