FI följer riktlinjer om bedömning av sekretessordningars likvärdighet

2022-08-19 | EBA Nyheter Bank

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer (EBA/GL/2022/04) för bedömning av sekretessordningars likvärdighet.

FI följer riktlinjerna sedan de blev tillämpliga den 16 augusti 2022.

Riktlinjerna publicerades av EBA den 3 maj 2022. Dessa riktlinjer gäller de behöriga myndigheternas bedömning av om den ordning för sekretess och tystnadsplikt som gäller för de tredjelandsmyndigheter som förtecknas i bilagan, är likvärdig med de villkor som anges i relevanta EU-direktiv.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från EBA riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning 1093/2010/EU om inrättandet av EBA innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter.