FI följer riktlinjer för hantering av ränterisk och kreditspreadrisk i verksamhet utanför handelslagret

2023-06-16 | EBA Nyheter Bank

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s nya riktlinjer för hantering av ränterisk och kreditspreadrisk i verksamhet utanför handelslagret.

EBA publicerade den 20 oktober 2022 reviderade riktlinjer EBA/GL/2022/14 för hantering av ränterisk och kreditspreadrisk i verksamhet utanför handelslagret.

De uppdaterade riktlinjerna har utvidgats med nya kriterier för interna metoder för ränteriskhantering och kriterier för bedömning och övervakning av kreditspreadrisker. Riktlinjerna gäller från den 30 juni 2023 utom den del som gäller kreditspreadrisk som träder i kraft den 31 december 2023.

FI har meddelat EBA att FI kommer att följa riktlinjerna.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s uppfattning är att riktlinjer från EBA riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning 1093/2010/EU om inrättandet av EBA innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer. Eftersom förordningen har direkt verkan kommer FI inte att utfärda några egna allmänna råd men när FI bedömer att det behövs kan riktlinjer komma att omarbetas till bindande regler i form av föreskrifter.