Sluta slänga maten – och bli svinnrik

Genom att minska matsvinnet kan du spara pengar. I dag, på Internationella matsvinnsdagen, lanserar Finansinspektionen och Livsmedelsverket svinnrik.se. Här samlar vi information om kopplingen mellan matsvinn, privatekonomi och klimat. Vi riktar oss i första hand till ungdomar och föräldrar – men även till intresserade konsumenter i allmänhet.

Finansinspektionen har i samarbete med Livsmedelsverket tagit initiativ till Svinnrik för att lyfta fram hur minskat matsvinn skulle kunna både spara pengar och minska klimatpåverkan. Svinnrik började som ett läromaterial för hem- och konsumentkunskapslärare, med övningsuppgifter, utmaningar och kortare föreläsningsfilmer på temat matsvinn och privatekonomi. Nya hemsidan svinnrik.se samlar allt detta material. Här finns även ett quiz som hjälper besökare att ta del av information och tips på ett interaktivt sätt.

Matsvinn uppmärksammas internationellt

Den 29 september har av FN utsetts till Internationella matsvinnsdagen. Syftet är att uppmärksamma att omkring en tredjedel av all mat som produceras slängs i stället för att ätas upp. I hela världen står matsvinn för uppskattningsvis 8–10 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. FN har därför satt ett mål om att halvera matsvinnet till år 2030.

– Vi arbetar ständigt med att hitta nya och inspirerande sätt att lära barn och unga om värdet av pengar, vilket blir allt viktigare i takt med att användningen av kontanter minskar i samhället. Kan vi lära ut privatekonomi genom att få fler att minska sitt matsvinn uppstår positiva effekter både för klimatet och människors plånböcker. Win-win helt enkelt!, säger Niklas Uppenberg, projektledare inom finansiell folkbildning på Finansinspektionen.

Om Svinnrik

Svinnrik är ett gemensamt initiativ från Finansinspektionen och Livsmedelsverket med syfte att främja ungas finansiella kunskaper och förmåga, genom att utgå från matsvinn och varför det är viktigt att inte slänga mat. Undervisningsmaterialet är kostnadsfritt och går att använda när som helst under hela läsåret. Svinnrik.se samlar all information, och fungerar lika bra att använda för elever som för lärare och föräldrar.