Utkast till standarder för små och medelstora företags hållbarhetsrapportering

Den europeiska rådgivande gruppen för finansiell rapportering och hållbarhetsrapportering, Efrag, har publicerat utkast till två standarder för hållbarhetsrapportering för små och medelstora företag (SME).

Det ena utkastet till standard innehåller rapporteringskrav för små och medelstora noterade företag samt små och icke-komplexa kreditinstitut och captivebolag vid rapportering enligt direktivet om företagens hållbarhetsrapportering, CSRD. Detta utkast ska utgöra grunden till en delegerad akt som ska gälla från 1 januari 2026 och kompletterar de första EU-standarder för hållbarhetsrapportering, ESRS, som gäller sedan årsskiftet.

Det andra utkastet innehåller en frivillig standard för hållbarhetsrapportering från mindre onoterade företag. Den frivilliga standarden syftar till att stödja dessa företag när intressenter såsom banker, investerare och leverantörer efterfrågar hållbarhetsinformation. Den frivilliga standarden kommer inte att antas som en delegerad akt.

Efrag efterfrågar synpunkter på båda utkasten senast den 21 maj 2024. Efrag efterfrågar dessutom deltagare i ett fälttest av standarderna och vill få intresseanmälningar senast den 31 januari 2024.

Finansinspektionen kommer att hålla rundabordssamtal med inbjudna aktörer för att ta del av olika perspektiv på Efrags förslag.