Ökat informationsflöde till brottsbekämpningen

2024-01-09 | Remissvar Om FI

Finansinspektionen delar utredningens bedömning att det krävs ett ökat informationsflöde till brottsbekämpande myndigheter i syfte att förebygga, utreda och beivra fler brott. FI tillstyrker därför förslaget att inspektionen ska omfattas av en skyldighet att på begäran lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter.

Utredningen föreslår även en långtgående skyldighet för FI att lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter även när den brottsbekämpande myndigheten inte begär det. Det ifrågasätts om inte behovet i denna del skulle tillgodoses genom en sekretessbrytande bestämmelse som ger ett tydligare stöd för informationsutbyte än dagens reglering. Under alla förhållanden behöver skyldigheten förtydligas för att ansvariga tjänstemän ska vara trygga i vad som krävs för att uppfylla skyldigheten men också för att det ska finnas en samsyn om vilka uppgifter som omfattas av den. Ett alltför vidlyftigt informationsutbyte riskerar att motverka den effektivisering i brottsbekämpningen som eftersträvas. Dessa frågor behöver belysas i den fortsatta beredningen.

Vidare anser FI att den osäkerhet som råder om huruvida sekretess gäller för uppgiften att en begäran har tagits emot eller att uppgifter har lämnats kan motverka ett effektivt uppgiftslämnande. Det bör därför tydliggöras i den fortsatta beredningen vad som gäller i detta hänseende. FI konstaterar slutligen att förslaget kommer att kräva resurser och ifrågasätter utredningens bedömning att kostnaderna och effektivitetsvinsterna kommer att balansera ut varandra på sikt.

FI vill också uppmärksamma en oklarhet i förslaget till ny bestämmelse i 19 kap. 46 § lagen (2010:2043) om försäkringsrörelse.