FI föreslår uppdaterad metod för att bedöma särskilt kapitalbaskrav för marknadsrisker utanför handelslagret

Finansinspektionen föreslår en uppdaterad metod för att bedöma särskilt kapitalbaskrav för marknadsrisker utanför handelslagret. Förslaget innebär ändrade och nya bedömningskriterier för hur FI bedömer företagens interna modeller i samband med kapitalbedömningen.

FI ska i samband med översyn och utvärdering (ÖUP) av ett företag bedöma ett särskilt kapitalbaskrav för att täcka risker som institutet är eller kan bli exponerat för.

FI har under en tid sett ett behov av att göra vissa förtydliganden och uppdateringar i den nuvarande metoden för att bedöma särskilt kapitalbaskrav för marknadsrisker utanför handelslagret, främst när det gäller företagens interna metoder. Därför föreslår vi nu förändringar i vår metod för kapitalbedömning.

FI:s huvudsakliga ansats för att bedöma det särskilda kapitalbaskravet för gaprisk, kreditspreadrisk och basisrisk är i allt väsentligt oförändrade jämfört med nuvarande promemoria. De ändringar som FI nu föreslår syftar främst till att förtydliga Finansinspektionens bedömningskriterier rörande företagens interna metoder. Utöver detta har det skett språkliga och redaktionella förändringar i promemorian.

Förslag till ikraftträdande och tillämpning

FI föreslår att den nya metoden tillämpas i översyns- och utvärderingsprocessen från det datum då den uppdaterade promemorian beslutas, preliminärt från den 30 april 2024. Det betyder att FI kommer att tillämpa metoden i beslut om särskilda kapitalbaskrav som meddelas efter detta datum.

De företag som berörs är kreditinstitut som omfattas av lagen (2014:968) om särskild tillsyn över kreditinstitut och värdepappersbolag.

Skriftliga synpunkter på förslaget och frågor

Frågor om remissen besvaras av enheten Marknads- och likviditetsrisker, marknadsrisk@fi.se.

Skriftliga synpunkter på förslaget lämnas till Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm, eller via mejl till finansinspektionen@fi.se, senast den 6 mars. Ange diarienummer 24-4186.