Martin Noréus: Amorteringskrav och riskvikter – två aktuella frågor för makrotillsynen

FI:s vikarierande generaldirektör Martin Noréus höll talet ”Amorteringskrav och riskvikter – två aktuella frågor för makrotillsynen ” på UBS årliga Nordic Financial Services Conference den 10 september 2015.

Martin Noréus talade om tre saker:

  • Det är bra att det nu finns en politisk enighet om att ge Finansinspektionen möjligheten att införa ett amorteringskrav.
  • Finansinspektionen föredrar det riskbaserade kapitaltäckningsregelverket framför icke-riskbaserade krav, som exempelvis ett bindande bruttosoliditetskrav. Detta ställningstagande förutsätter att Finansinspektionen genom reglering och tillsyn kan begränsa nackdelarna med bankernas interna modeller. Exempel på sådana nackdelar är att modellerna kan ha fel och att bankerna har starka incitament att driva ner riskvikterna.
  • Riskvikterna för framför allt företagsexponeringar har minskat mer än vad som är motiverat av den faktiska risknivån. Finansinspektionen utreder olika möjligheter för att åtgärda detta. Vi kommer att kräva att bankerna förändrar sina modeller. Eventuellt inför vi också åtgärder inom pelare 2, det vill säga ytterligare kapitalpåslag utöver det som modellerna anger.