Den 30 oktober 2024 skickade FI in två frågor via Europeiska bankmyndighetens (EBA) verktyg för frågor och svar (Q&A) avseende tillämpningen av artikel 36.5 i tillsynsförordningen. I processen vidarebefordrade EBA frågorna till EU-kommissionen med hänvisning till att frågorna rör tolkningen av en direkt tillämplig EU-förordning. Efter svar från kommissionen valde EBA att avvisa båda frågorna.
Europeiska bankmyndigheten (EBA) har klargjort vilka kriterier som ett aktieägartillskott behöver uppfylla för att kunna utgöra kärnprimärkapital enligt tillsynsförordningens regler. Enligt tillsynsförordningen bör ett aktieägartillskott kunna klassificeras som kärnprimärkapital om tillskottet uppfyller vissa uppställda villkor.
SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea Hypotek kvarstår som övriga systemviktiga banker och ska enligt tidigare beslut hålla en O-SII-buffert på 1 procent.
FI har fattat beslut om att förlänga riskviktsgolvet med två år från den 31 december 2023 till och med den 30 december 2025.
Från och med i dag gäller nya lagregler om undantag från aktiebolagslagens bestämmelser om vinstutdelning på begäran av en aktieägarminoritet.
De svenska företagsgrupperna SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea Hypotek kvarstår som övriga systemviktiga företag och ska enligt tidigare beslut hålla en O-SII-buffert på 1 procent.
FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer för insamlingen av uppgifter om högavlönade anställda enligt direktiv 2013/36/EU och direktiv (EU) 2019/2034.
FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer för riktmärkning av ersättningspraxis, lönegap mellan könen och godkända högre kvoter enligt kapitaltäckningsdirektivet.
FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer för riktmärkning av ersättningspraxis och lönegap mellan könen enligt värdepappersbolagsdirektivet.
FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s reviderade riktlinjer om gemensamma förfaranden och metoder för översyns- och utvärderingsprocessen (ÖUP) och stresstester för tillsynsändamål.