Bankpaket nära att färdigställas

Den 6 december godkände EU:s medlemsstater ett bankpaket som bland annat implementerar de sista delarna av Basel 3-överenskommelsen inom EU. Även Europaparlamentet väntas godkänna de överenskomna reglerna inom kort.

FI kommer nu att fördjupa analysen av regelverkstexterna och dess effekter. Det nya regelverket träder till stora delar i kraft den 1 januari 2025, men dess utformning kompliceras av många och långa övergångsregler. Exempelvis fasas schablongolvet in fram till 2030. Bankpaketet kan i kombination med existerande buffertar och riskviktsgolv leda till kapitalkravsökningar för banker som omfattas av schablongolvet. Övergångsreglerna innebär dock att det tar flera år innan dessa ökningar slår igenom.

Som FI tidigare kommunicerat ser vi inte framför oss en mekanisk ökning av kapitalkraven till följd av regelverksförändringarna och FI kommer därför under kommande år se över de buffertar och riskviktsgolv som nu finns på plats. Det är fortfarande för tidigt att mer i detalj säga hur eventuella ändringar i tillämpningen av kapitalkraven kommer att se ut. FI anser att ett stort inslag av buffertfunktion i bankernas kapitalkrav är viktigt för den finansiella stabiliteten. Det kan därför inte uteslutas att kapitalkraven sammantaget ökar på grund av behovet att säkerställa att bankerna har tillräckligt med användbart kapital.