FI publicerar den andra Bankbarometern för 2023

2023-10-09 | Rapporter Nyheter Bank

De svenska bankernas lönsamhet var fortsatt hög under det första halvåret 2023. Den genomsnittliga räntenettomarginalen har fortsatt att stiga över det senaste året, även om det inte gäller för alla kategorier av banker som nämns i denna rapport. Det visar den andra Bankbarometern för 2023.

Bankbarometern ger en inblick i den svenska bankmarknaden och kommer ut två gånger per år. I rapporten presenterar vi siffror på bland annat utlåning, lönsamhet och finansiering fördelat på olika kategorier av banker och kreditmarknadsföretag. Rapporten är deskriptiv och har inte som syfte att bedöma stabiliteten i det svenska banksystemet. Denna rapport beskriver utvecklingen under de senaste tolv månaderna med fokus på det första halvåret 2023.

Fortsatt hög lönsamhet 

De svenska bankernas lönsamhet var fortsatt hög under det första halvåret 2023. Den genomsnittliga räntenettomarginalen har fortsatt att stiga över det senaste året, även om det inte gäller för alla kategorier av banker som nämns i denna rapport. Svenska banker har fortsatt högre lönsamhet än europeiska banker.

Tillväxttakten i utlåningen minskade något under det gångna året. Svenska bankers totala utlåning till allmänheten ökade med 2 procent, vilket är en lägre tillväxttakt än samma period föregående år då den ökade med 6,4 procent. Under det senaste året ökade både bostadsutlåningen och utlåningen till icke-finansiella företag, där bostadsutlåningen ökat med 2,5 procent och icke-finansiell utlåning har ökat med 2,1 procent.

Framåt för medelstora banker på bolånemarknaden

Vid årsskiftet 2022/2023 stod de tre storbankerna för 57 procent av den totala bolånemarknaden i Sverige. Medelstora banker med fokus på bostadsutlåning tar fortsatt marknadsandelar på denna marknad och står nu för 20 procent av de totala bolånen på den svenska bostadsmarknaden.

Värdepappersbankernas avkastning på eget kapital uppgick till cirka 29 procent det andra kvartalet 2023. Det är fortsatt betydligt lägre än de höga nivåerna som rådde under pandemin, men avkastningen har samtidigt ökat med 9 procentenheter på ett år.

Ökad utlåning hos konsumtionskreditföretagen

Konsumtionskreditföretagen fortsätter att öka sin utlåning även under 2023. Kategorin har en stor del av sin utlåning i utlandet men det är framför allt inom Sverige som utlåningen ökat det senaste året. Gruppens resultat uppgår nu till -1,4 procent.