FI har samlat teknisk information för rapportering enligt Dora-förordningen, enligt Europeiska Bankmyndighetens (EBA) ramverk 4.0.
De finansiella företagens arbete för att förebygga och förhindra penningtvätt är en prioriterad fråga för FI. Under 2025 kommer vi särskilt att fokusera på de sektorer och tjänster där riskerna för penningtvätt är som störst.
I samband med plenarsammanträdet den 19−21 februari 2025 publicerade FATF flera beslut och uttalanden om länder med hög risk för penningtvätt och finansiering av terrorism.
FI påminner om att de finansiella institutens arbete mot penningtvätt, som gäller balansdagen 31 december 2024, ska vara rapporterad senast 31 mars 2025.
Finansinspektionens innovationscenter kommer att vara på plats med ett dussintal seniora experter under konferensen Stockholm Fintech Week den 11-12 februari för att berätta om FI:s olika ansvarsområden, svara på frågor och ge vägledning till företag.
Under 2025 kommer FI särskilt att fokusera på fyra områden i vår tillsyn.
Vi har flyttat informationen om våra tillfälliga (interimistiska) beslut om frysning av tillgångar så att de nu syns på flera sektioner på webbplatsen.
Här kommer vi i fortsättningen att publicera Finansinspektionens tillfälliga beslut om frysning av tillgångar som baseras på beslut om ekonomiska sanktioner som fattas av en sanktionskommitté under FN:s säkerhetsråd.
Nu finns en sida på FI:s webbplats med samlad information om de krav på rapportering som gäller från och med i dag, i och med att Dora-förordningen börjar tillämpas.
Den 17 januari börjar kraven på att rapportera allvarliga IKT-relaterade incidenter enligt Dora-förordningen att gälla. Rapporteringen ska göras i FI:s rapporteringssystem Fidac.