Nyheter Bank

Här listar vi nyheter som handlar om bankområdet.

2024

Avtal om försvarssamarbete med Amerikas förenta stater

Utifrån de utgångspunkter som FI har att beakta begränsar inspektionen remissvaret till synpunkter som relaterar till artikel 21 och 23 i avtalet den 5 december 2023 mellan Sverige och Amerikas förenta stater om försvarssamarbete (DCA-avtalet) och önskar i dessa delar vissa klargöranden utifrån FI:s verksamhet med tillstånd och tillsyn.

En skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring

2024-03-18 | Remissvar Om FI Marknad

Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på de remitterade förslagen.

FI lämnar det kontracykliska buffertvärdet oförändrat

I enlighet med bedömningen i den senaste stabilitetsrapporten, lämnar FI det kontracykliska buffertvärdet oförändrat i första kvartalet. Det buffertvärde på 2 procent som började tillämpas den 22 juni 2023 ska därmed fortsätta att gälla. Det kontracykliska buffertriktvärdet beräknas till 0 procent.

Nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd

FI:s styrelse har i dag beslutat om nya föreskrifter och allmänna råd om förvärv och förvaltning av nödlidande kreditavtal och om skyldighet för vissa finansiella företag att lämna uppgifter till den officiella statistiken samt ändring i föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Internationella valutafondens rapport om Sveriges ekonomi

Internationella valutafonden (IMF) har publicerat sin slutliga rapport om Sveriges ekonomi.

Vad är säkerhetskänslig verksamhet?

Säkerhetspolisen har publicerat en promemoria där myndigheten beskriver vad som kan anses utgöra verksamhet av betydelse för Sveriges säkerhet, enligt säkerhetsskyddslagen.

Räntan pressar högt skuldsatta hushåll

2024-03-07 | Bolån Rapporter Nyheter

Hushållen fortsatte att pressas av både högre räntor och andra kostnader. Det visar FI:s bolånerapport som släpps i dag. I den tittar vi på nya bolånetagare hösten 2023. Vi kan se att antalet nya bolånetagare var färre än tidigare år. Bostadsköparna köpte också billigare bostäder och lånade något mindre pengar. Den totala utlåningen till hushållen har stannat av, men trots detta är hushållens skuldsättning fortsatt hög.

Pressinbjudan: FI presenterar årets bolånerapport

FI presenterar den årliga bolånerapporten på en pressträff torsdagen den 7 mars kl. 10.00. Rapporten analyserar utvecklingen på bolånemarknaden. På pressträffen medverkar Daniel Barr, generaldirektör och Karin Lindell, senior analytiker.

Banker ger undantag från amorteringskrav vid köp av nyproducerad bostad

Bankerna kan ge undantag från amorteringskravet i samband med att låntagare köper en nyproducerad bostad. Sju av åtta banker använder undantaget och en fjärdedel av låntagare som köpte en nyproducerad bostad under åren 2017 – 2023 har fått undantag. Det visar en rapport vi lämnar till regeringen i dag.

FI undersöker Swedbank

Finansinspektionen ska undersöka hur Swedbank följer säkerhetsskyddsregelverket. Undersökningen omfattar Swedbanks regelefterlevnad av säkerhetsskyddsanalys.