FI har underrättat EU-kommissionen och Europeiska systemrisknämnden (ESRB) om att vi avser att förlänga det nuvarande riskviktsgolvet för svenska bolån med två år, från och med den 31 december 2025. Vi förlänger också det nuvarande riskviktsgolvet för kommersiella fastigheter från och med 30 september 2025. Detta sker i enlighet med artikel 458 i tillsynsförordningen.
Finansinspektionen har meddelat de europeiska tillsynsmyndigheterna, EBA, Esma och Eiopa att FI kommer att följa de gemensamma riktlinjerna (JC/GL/2024/34) för uppskattning av totala årliga kostnader och förluster orsakade av allvarliga IKT-relaterade incidenter enligt förordning (EU) 2022/2554.
Bankbarometern visar att svenska bankers nettoresultat ökade med 4 miljarder kronor under 2024. Ökningen skedde trots att räntenettot minskade. Rapporten visar också att utlåningen till allmänheten ökar. Även andelen problemlån ökade.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som vi har att beakta, endast en synpunkt avseende utredningens förslag om hantering av ursprungliga panträtter i samband med en omvandling från hyresrätt till ägarlägenhet.
Finansinspektionen förtydligar härmed datum för delar av rapporteringen enligt version 4.0 av Europeiska Bankmyndighetens (EBA) ramverk för rapportering.
Många finansiella företag hör av sig till Finansinspektionen med frågor om rapporteringen av informationsregister enligt Dora, som nu ska göras för första gången. Vi försöker svara så fort det går med de resurser vi har till förfogande men vill uppmana alla att ta del av de instruktioner som finns tillgängliga.
Den 31 mars övergick rapporteringen av allvarliga IKT-relaterade incidenter och betydande cyberhot enligt Dora-förordningen från excel-format till json-format (.json).
Regeringen har föreslagit att lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter (LVK) ska upphävas den 1 juli 2025. Om lagen upphävs behöver samtliga föreskrifter som Finansinspektionen har meddelat med stöd av förordningen (2014:397) om viss verksamhet med konsumentkrediter upphävas.
De ekonomiska förutsättningarna för hushållen förbättrades under 2024. Så många som 8 av 10 hushåll valde rörlig ränta, vilket är en högre andel än tidigare år. Men den ekonomiska utvecklingen är osäker. Hushållen behöver ta höjd för att klara fortsatt höga boende- och levnadsomkostnader. Det är några av slutsatserna i årets bolånerapport.
FI:s inrapporteringsfunktion har haft tekniska problem.