Försäkringsbarometern, första halvåret (2009:12)

2009-10-20 | Rapporter Försäkring

Finanskrisen slog mycket olika mot liv- och sakförsäkringsföretag. För livförsäkringsföretag blev påverkan stor, med drastiskt fallande solvensnivåer. Sakförsäkringsföretagen slapp mer eller mindre undan. Under andra kvartalet har livförsäkringsföretagens solvensnivåer återhämtat sig i takt med den övriga ekonomin.

Det visar Finansinspektionens Försäkringsbarometern, som är ett nytt sätt att redovisa FI:s återkommande granskning av företagen inom sektorn. Rapporten sammanfattar utfallet av försäkringsföretagens rapportering av trafikljus och solvens de fem senaste halvåren.

För skadeförsäkringsföretagen har solvensnivån och utfallet i trafikljuset inte ändrats i någon större utsträckning till följd av den finansiella krisen.

Livförsäkringsföretagen påverkades däremot kraftigt. I många företag sjönk solvensnivån dramatiskt under hösten 2008. Börsfall och nedpressade långräntor var orsaken. Under andra kvartalet 2009 har utvecklingen vänt. Den 30 juni i år var många företag tillbaka på samma nivå som ett år tidigare.