Redovisning av samarbete för att motverka olaglig spelverksamhet och penningtvätt

Fördjupad informationsdelning och samverkan kan bidra till en effektiv tillsyn och motverka att spelmarknaden och de finansiella systemen kan användas för kriminella syften. Det är slutsatserna i redovisningen av ett uppdrag FI och Spelinspektionen fått av regeringen.

Den 4 maj 2023 gav regeringen FI och Spelinspektionen i uppdrag att se över hur samarbetet mellan myndigheterna kan stärkas för att förhindra olaglig spelverksamhet samt förebygga och förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism.

Som en del av samarbetet har FI och Spelinspektionen utökat informationsdelningen myndigheterna emellan. Det skapar förutsättningar för en effektiv och träffsäker tillsyn. FI kan till exempel dela med sig av uppgifter som myndigheten får genom den periodiska rapporteringen från betaltjänsteleverantörer, och information som inhämtas genom myndighetens utbyte med internationella motparter. FI kan också i samband med tillsynen av betaltjänstföretag upptäcka om de har spelbolag som kunder.

Under perioden har FI och Spelinspektionen hållit kunskapsseminarier för att höja den övergripande förmågan hos respektive myndighet. Seminarierna har varit inriktade på hur myndigheterna genomför riskanalyser och tillsynsplanering, och hur tillsyn och tillståndsprocesserna ser ut på respektive myndighet.

FI och Spelinspektionen kommer att fortsätta med löpande informationsutbyte i syfte att motverka att spelmarknaden och de finansiella systemen används för kriminell verksamhet.
För att stärka samarbetet avser myndigheternas att fortsättningsvis samverka genom:

  • gemensamma möten med berörda betaltjänstleverantörer om behov finns i syfte att upprätthålla regelefterlevnad,
  • utbyte av riskbedömningar, samt
  • utbyte av analysmetoder och systemstöd.

FI och Spelinspektionen kommer även att fortsätta med den fördjupade samverkan för att dela information om betaltjänstleverantörer som är verksamma på den olicensierade spelmarknaden.


Presstjänst
(Ej sms)