Resultat av FI:s tillsyn över utgivare av säkerställda obligationer

2024-02-15 | Rapporter Nyheter Bank

Säkerställda obligationer är en viktig finansieringskälla för flera av de största bankerna och kreditinstituten i Sverige. Därför behöver denna marknad fungera väl. FI utövar tillsyn över de företag som har tillstånd att ge ut säkerställda obligationer. Alla dessa företag har övervärden med god marginal till kravet på två procent, vilket ger en viss motståndskraft om marknadsvärdena av underliggande säkerheter skulle förändras. Det visar en rapport där vi redogör för vad som framkom i tillsynen över utgivare av säkerställda obligationer under 2022.

Ett emittentinstitut av säkerställda obligationer är ett företag, till exempel en bank, som har fått tillstånd av FI att ge ut säkerställda obligationer. Eftersom en stor del av emittentinstitutens säkerhetsmassor består av bostadskrediter kan makroekonomiska faktorer som exempelvis prisutvecklingen på bostadsmarknaden eller ökade kreditförluster påverka företagens nivåer av övervärden och belåningsgrader.

Vår rapport visar att det inte skett någon väsentlig förändring av företagens övervärden eller belåningsgrader under 2022 och att de allra flesta företag kan hantera prisfall på minst 30 procent.

Vi följer utvecklingen och kommer i det fortsatta tillsynsarbetet av emittentinstituten att ha ett fokus på värderingar av underliggande säkerheter, känslighetsanalyser och krediter med oreglerade fordringar. I rapporten jämförs resultat med inrapporterade nyckeltal från 2023. Resultatet av hela 2023 års tillsyn planeras att presenteras i en kommande rapport.