Nyheter Bank

Här listar vi nyheter som handlar om bankområdet.

2021

Ny broschyr till penningöverförare om regler kring penningtvätt och finansiering av terrorism

En ny broschyr om penningtvätt och finansiering av terrorism ska öka kunskapen hos penningöverförare om risker och skyldigheter förknippade med deras verksamhet.

Remissvar: Sveriges säkerhet – behov av starkare skydd för nätverks- och informationssystem

Finansinspektionen tillstyrker i allt väsentligt förslagen i det slutbetänkande som Cybersäkerhetsutredningen överlämnat. FI anser dock att verksamhetsutövare ska samråda med den ansvariga tillsynsmyndigheten.

FI följer riktlinjer för tillfällen då gränsvärden för stora exponeringar överskrids

2021-12-21 | Regler EBA Nyheter

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s riktlinjer med kriterier för att bedöma de undantagsfall då institut överstiger gränsvärdena för stora exponeringar i artikel 395.1 i förordning (EU) nr 575/2013 samt tiden och åtgärderna för att säkerställa att institutet åter efterlever kraven, enligt artikel 396.3 i förordning (EU) nr 575/2013 (EBA/GL/2021/09). FI kommer att följa riktlinjerna när de blir tillämpliga från och med den 1 januari 2022.

FI tillämpar riktlinjer för lämplighetsbedömningar av ledamöter i ledningsorgan och ledande befattningshavare med vissa undantag

2021-12-20 | Esma EBA Nyheter

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att FI kommer att följa EU-myndigheternas reviderade riktlinjer för lämplighetsbedömningar − med undantag för de delar som rör behöriga myndigheters skyldigheter när det gäller lämplighetsbedömningar av ledande befattningshavare.

FI följer riktlinjer för intern styrning

2021-12-20 | EBA Nyheter Bank

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s reviderade riktlinjer för intern styrning. FI har även meddelat att några av bestämmelserna i riktlinjen inte är tillämpliga i Sverige.

FI tillämpar riktlinjer för sund ersättningspolicy med vissa undantag

2021-12-20 | EBA Nyheter Bank

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI kommer att följa EBA:s reviderade riktlinjer för sund ersättningspolicy med undantag för delar i riktlinjerna som inte överensstämmer med svensk rätt.

EBA:s lämplighetsstudie om ett integrerat system för rapportering är nu publicerad

Efter nästan två års arbete har EBA publicerat sin slutrapport om lämpligheten av ett integrerat system för rapportering (IRS). Studien baseras på artikel 430c i kapitaltäckningsförordningen (CRR) och är del av EBA:s bidrag till EU:s datastrategi med syfte att göra rapporteringen mer effektiv.

FI-tillsyn 25: Flera banker och kreditmarknadsbolag bör se över sina ersättningssystem

Det finns utrymme för flera banker och kreditmarknadsbolag att förbättra sina ersättningspolicyer och tillämpningen av vissa andra bestämmelser i ersättningsföreskrifterna, visar en ny kartläggning från Finansinspektionen.

Rekommendation om åtgärder ifall Stibor skulle upphöra

Svenska Bankföreningen har i går publicerat en rekommendation om vilka åtgärder som användare av referensräntan Stibor bör vidta om Stibor skulle upphöra. Finansinspektionen vill i och med detta förtydliga hur vi, vid behov, kommer att göra uttalanden om Stibor skulle upphöra.

FI förlänger riskviktsgolv för svenska bolåneexponeringar

FI har fattat beslut om att förlänga riskviktsgolvet med två år från den 31 december 2021 till och med den 30 december 2023.