Remissvar: En global standard för automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton

2015-05-26 | Remissvar Bank

Finansinspektionen är positiv till förslagen i promemorian men lämnar några förslag till justeringar.

I förslaget till lag om identifiering av rapporteringsskyldiga konton vid automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton (IDKAL) finns två bestämmelser med hänvisning direkt till definitioner i FATF:s standard. Här anser FI att det vore det lämpligare att hänvisa till svensk reglering på penningtvättsområdet, eftersom de olika regelverken skiljer sig något åt.

Enligt penningtvättslagen ska handlingar och uppgifter för kundkännedom sparas i minst fem år efter avslutad affärsförbindelse.  Enligt förslaget till ny lag ska motsvarande handlingar och uppgifter sparas i minst sex år. För att undvika risker för att uppgifter gallras bort vid olika tidpunkter bör tiden sättas enligt penningtvättslagen även i den nya lagen, anser FI.

Det finns också ett förslag om att Skatteverket ska underrätta FI när finansiella företag brister i en skyldighet att lämna kontrolluppgifter som har med kundkännedom att göra. Här framhåller FI att syftet med dessa underrättelser tydligt bör framgå,  det vill säga att uppgifterna kan användas av FI i tillsynen över företagens efterlevnad av penningtvättsregelverket.