Under Almedalsveckan 2025 medverkar FI i flera seminarier.
Finansinspektionen begränsar sitt yttrande till de delar av betänkandet som bedöms ha betydelse för myndighetens uppdrag.
Ett samförståndsavtal har ingåtts mellan den gemensamma resolutionsnämnden (SRB), Europeiska centralbanken (ECB), Riksgälden och FI i syfte att stärka tillsyns- och resolutionssamarbetet.
Under 2025 kommer FI särskilt att fokusera på fyra områden i vår tillsyn.
FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) att FI avser att följa EBA:s riktlinjer för riskbaserad tillsyn inom området för penningtvätt och finansiering av terrorism.
FI tillstyrker i stora delar de förslag som lämnas i promemorian, men efterfrågar i några avseenden ett antal förtydliganden. FI delar dock inte bedömningen i promemorian att effekten på kostnaderna för Finansinspektionen till följd av Dora-förordningen är begränsade, utan anser tvärtom att de är omfattande.
Hoten och påfrestningarna mot den finansiella sektorn har eskalerat de senaste åren. Det behövs nu konkreta åtgärder från såväl finansiella företag som myndigheter. Det sa Andreas Heed, chef för rättsavdelningen på verksamhetsområdet Betalningar på FI, i ett tal på torsdagen.
Utifrån de utgångspunkter som FI har att beakta begränsar inspektionen remissvaret till synpunkter som relaterar till artikel 21 och 23 i avtalet den 5 december 2023 mellan Sverige och Amerikas förenta stater om försvarssamarbete (DCA-avtalet) och önskar i dessa delar vissa klargöranden utifrån FI:s verksamhet med tillstånd och tillsyn.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som myndigheten har att beakta, inga synpunkter på de remitterade förslagen.
Det finns en rad nationella och internationella rapporter och publikationer som handlar om finansiering av terrorism.