Nyheter Marknad

Här listar vi nyheter som handlar om området Marknad.

2021

Ansökan om auktorisation som administratör – Stibor får fortsätta användas medan FI prövar ansökan

Swedish Financial Benchmark Facility AB (SFBF) har den 27 december 2021 lämnat in en ansökan till Finansinspektionen (FI) om att få auktoriseras som administratör enligt EU:s förordning om referensvärden (benchmarkförordningen, BMR).

EU-kommissionen publicerar svar på frågor om taxonomiförordningen

EU-kommissionen har publicerat frågor och svar om hur stora företag ska redovisa hållbarhetsupplysningar för investerare och andra intressenter enligt artikel 8 i EU:s taxonomiförordning.

Remissvar: Sveriges säkerhet – behov av starkare skydd för nätverks- och informationssystem

Finansinspektionen tillstyrker i allt väsentligt förslagen i det slutbetänkande som Cybersäkerhetsutredningen överlämnat. FI anser dock att verksamhetsutövare ska samråda med den ansvariga tillsynsmyndigheten.

Esma om kommande implementering av CSDR

2021-12-21 | Esma Nyheter Marknad

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) har publicerat ett yttrande för att tydliggöra det praktiska genomförandet av regler för avvecklingsdisciplin (avveckling av transaktioner i tid).

FI har avslutat en undersökning av Spiltan Fonder

Finansinspektionen har avslutat en undersökning av Spiltan Fonder AB:s rutiner för värdering av tillgångar. FI skriver av ärendet.

FI tillämpar riktlinjer för lämplighetsbedömningar av ledamöter i ledningsorgan och ledande befattningshavare med vissa undantag

2021-12-20 | Esma EBA Nyheter

FI har meddelat Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) att FI kommer att följa EU-myndigheternas reviderade riktlinjer för lämplighetsbedömningar − med undantag för de delar som rör behöriga myndigheters skyldigheter när det gäller lämplighetsbedömningar av ledande befattningshavare.

Esma: Centrala motparter i Storbritannien ska få fortsätta verka i EU

2021-12-20 | Esma Nyheter Marknad

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) bedömer att centrala motparter i Storbritannien ska få fortsätta att erbjuda sina tjänster till europeiska medlemmar. Det framgår av ett uttalande och en underliggande analys av centrala motparter i kategori 2 etablerade i Storbritannien.

Provisioner: Vissa förbättringar – men stora intressekonflikter finns kvar

Provisionsintäkterna vid investeringsrådgivning har minskat och bolagen betalar inte längre ut så kallade up front-provisioner till distributörer. Färre bolag säljer också strukturerade produkter, samtidigt som fler konsumenter köper indexfonder. Däremot finns många intressekonflikter kvar, särskilt kring fondprovisioner. Det är några av Finansinspektionens slutsatser efter att ha utvärderat effekterna av de nya reglerna om provisioner på försäkrings- och värdepappersmarknaden.

Uppföljning av de nya reglerna om provision och oberoende rådgivning

Sedan 2018 gäller nya och utökade krav på värdepappersinstitut och försäkringsförmedlare som tar emot provisioner eller tillhandahåller oberoende rådgivning eller rådgivning grundad på opartisk och personlig analys. För att studera effekter av de nya reglerna har Finansinspektionen kartlagt hur värdepappersinstitut och försäkringsförmedlare hanterar provisioner som de tar emot i samband med rådgivning.

EBA:s lämplighetsstudie om ett integrerat system för rapportering är nu publicerad

Efter nästan två års arbete har EBA publicerat sin slutrapport om lämpligheten av ett integrerat system för rapportering (IRS). Studien baseras på artikel 430c i kapitaltäckningsförordningen (CRR) och är del av EBA:s bidrag till EU:s datastrategi med syfte att göra rapporteringen mer effektiv.