Rapport: Kontroll över finansiella företags utlagda verksamhet

För att få en bättre kontroll över de finansiella företagens utlagda verksamhet behöver reglerna bli tydligare och mer enhetliga. FI bedömer att Europarlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2554 om digital operativ motståndskraft för finanssektorn (Dora-förordningen) kommer att innebära en tydlig kvalitetshöjning när det gäller de krav som ställs på de finansiella företagens kontroll över utkontrakterad verksamhet. Kraven ger också tillsynsmyndigheterna bättre verktyg.

FI noterar däremot att företag som bedriver clearing och avveckling av betalningar, såsom Bankgirot, inte kommer att omfattas av Dora-förordningens bestämmelser. De behöver omfattas av en reglering som åtminstone motsvarar de regler som framgår av Dora-förordningen. FI ser positivt på de förslag som lämnas i promemorian Ökad motståndskraft i betalningssystemet.

FI bedömer att det inte är effektivt eller ändamålsenligt att i dagsläget lämna närmare förslag på förändringar i gällande svenska författningar. Skälet till detta är det är i dagsläget oklart vilket innehåll de tekniska standarder som ska utarbetas under förordningen kommer att få.

I enlighet med uppdraget från regeringen har FI tagit fram en handlingsplan som avser att ytterligare förstärka arbetet med att stärka kontrollen över de finansiella företagens utlagda verksamhet.